Skip to main content
Opens in a new tab External site
Hero banner Banner
Negende Editie

Global Risk Management Survey

Nederlandse Resultaten

De Global Risk Management Survey van Aon wordt elke twee jaar gehouden om wereldwijd de houding van (eind)beslissers tegenover risico's en risicobeheer in het algemeen te beoordelen. In 2023 werd de survey voor de negende keer gehouden en de resultaten van Nederlandse respondenten laten zien dat risico's steeds meer met elkaar verweven zijn. Traditionele bedrijfsrisico's en personeelsrisico’s komen samen en creëren zo aanzienlijke uitdagingen voor organisaties.

Top 10 risico’s Nederland

Er zijn meerdere factoren die de continuïteit van Nederlandse bedrijven kunnen ondermijnen. Behalve cyberincidenten en bedrijfsstilstand hebben vooral personeelsissues, zoals structurele personeelstekorten, grote impact. In Nederland is dit risico nog belangrijker dan in de rest van de wereld.

Cyber blijft consequent op 1, zoals ook in onze vorige survey.

Een van de belangrijkste redenen is dat het cyberrisico in het algemeen elke keer wordt versterkt door een ander onderliggend risico zoals ransomware (2019), IT-risico’s door thuiswerken tijdens de pandemie (2021) en artificiële intelligentie (AI) faciliteert hackers waardoor het aantal hacks zal toenemen (2023). En voor de nabije toekomst: meer dan de helft van cyberincidenten zal in 2025 door menselijke factoren worden veroorzaakt (bron: Aon cyber resilience rapport 2023).

  1. Cyberaanvallen / Datarisico
  2. Tekort aan arbeidskrachten
  3. Er niet in slagen toptalent aan te trekken of te behouden
  4. Grondstofprijsrisico / schaarste van materialen
  5. Bedrijfsonderbreking
  6. Er niet in slagen om te innoveren / aan klantverwachtingen te voldoen
  7. Veranderingen in wet- en regelgeving
  8. Verstoring in de toeleverings- of distributieketen
  9. Ziekteverzuim
  10. Economische vertraging / Langzaam herstel
Nederlandse bedrijven worstelen met personeel

Het aantrekken en behouden van talent is met stip binnengekomen in de top 3. Nog belangrijker: structureel personeelstekort staat op plaats 2, terwijl dit wereldwijd niet eens in de top 10 staat. Een ander personeelsrisico is verzuim van medewerkers, voor Nederland op plaats 9. Nederlandse bedrijven hebben niet alleen problemen met het vinden van het juiste, passende talent voor de vacatures die er zijn. Er is sowieso een schrijnend tekort aan mensen op de arbeidsmarkt.

De economie in Nederland bleef jarenlang relatief sterk. Er was slechts een milde recessie in 2023 en na de pandemie groeide de economie relatief fors. Hierdoor is er een relatief grote druk op personeel. De impact op het innovatievermogen en de concurrentiekracht van bedrijven is groot.

Risico op bedrijfsstilstand is belangrijker dan ooit

Alle risico’s in de top 10 zijn onderling verbonden met andere risico's zoals supplychain-disruptie, cyberaanvallen, compliance-issues en reputatieschade. 80% van de top 10 risico’s hebben een impact op de bedrijfscontinuïteit: het op orde hebben van business continuity management is cruciaal.

Ontdek de wereldwijde resultaten

Organisaties worstelen met de traditionele risico’s in nieuwe vormen, voor zowel bedrijfsrisico’s als human capital risico’s. Hoe kunnen (eind)verantwoordelijken deze het beste prioriteren en beheersen?

Bekijk het Global Rapport

Top 5 toekomstige risico’s

Opvallend is het ontbreken van (deels) nieuwe risico’s als klimaatverandering (17) en AI (49). Een aantal grote crises en risico’s uit de huidige top 5 stonden nog niet heel lang geleden ook ver buiten de top 10: de pandemie (stond op plaats 60 voordat de coronapandemie uitbrak), cyberrisico’s (heeft jarenlang buiten de top 10 gestaan tot een aantal incidenten bedrijven raakte) en personele uitdagingen. Daarnaast is de mogelijke impact van ESG-gerelateerde risico’s (zoals klimaatverandering) voor veel organisaties nog onderbelicht.

  1. Cyberaanvallen / Datarisico
  2. Tekort aan arbeidskrachten
  3. Er niet in slagen toptalent aan te trekken of te behouden
  4. Economische vertraging / Langzaam herstel
  5. Geopolitieke Volatiliteit

Samenvatting

Traditionele bedrijfsrisico's en human capital risico’s raken steeds meer met elkaar verweven waardoor het voor organisaties complexer wordt om adequaat op uitdagingen te reageren. In een tijd van snelle veranderingen en verhoogde volatiliteit moeten leiders op het gebied van finance, risk en people samenkomen om beter te begrijpen hoe deze risico's met elkaar verbonden zijn. Met als doel één versie van de waarheid te vormen over de strategische en financiële betekenis van het risicoprofiel van hun organisaties. Voor maximale impact is een gezamenlijke strategie nodig voor het inschatten, beperken, beheren en beheersen van deze risico’s voor een optimaal veerkrachtige organisatie.

Betere beslissingen beginnen hier

Heeft u een vraag over wat bovenstaande resultaten kunnen betekenen voor uw organisatie? Vul hieronder uw gegevens in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.

Aon and other Aon group companies will use your personal information to contact you from time to time about other products, services and events that we feel may be of interest to you. All personal information is collected and used in accordance with our privacy statement.

Please click here to manage your communication preferences.