Nederlandse Resultaten
De Global Risk Management Survey van Aon wordt elke twee jaar gehouden om wereldwijd de houding van (eind)beslissers tegenover risico's en risicobeheer in het algemeen te beoordelen. In 2023 werd de survey voor de negende keer gehouden en de resultaten van Nederlandse respondenten laten zien dat risico's steeds meer met elkaar verweven zijn. Traditionele bedrijfsrisico's en personeelsrisico’s komen samen en creëren zo aanzienlijke uitdagingen voor organisaties.
Top 10 risico’s Nederland
Er zijn meerdere factoren die de continuïteit van Nederlandse bedrijven kunnen ondermijnen. Behalve cyberincidenten en bedrijfsstilstand hebben vooral personeelsissues, zoals structurele personeelstekorten, grote impact. In Nederland is dit risico nog belangrijker dan in de rest van de wereld.
Cyber blijft consequent op 1, zoals ook in onze vorige survey.
Een van de belangrijkste redenen is dat het cyberrisico in het algemeen elke keer wordt versterkt door een ander onderliggend risico zoals ransomware (2019), IT-risico’s door thuiswerken tijdens de pandemie (2021) en artificiële intelligentie (AI) faciliteert hackers waardoor het aantal hacks zal toenemen (2023). En voor de nabije toekomst: meer dan de helft van cyberincidenten zal in 2025 door menselijke factoren worden veroorzaakt (bron: Aon cyber resilience rapport 2023).
- Cyberaanvallen / Datarisico
- Tekort aan arbeidskrachten
- Er niet in slagen toptalent aan te trekken of te behouden
- Grondstofprijsrisico / schaarste van materialen
- Bedrijfsonderbreking
- Er niet in slagen om te innoveren / aan klantverwachtingen te voldoen
- Veranderingen in wet- en regelgeving
- Verstoring in de toeleverings- of distributieketen
- Ziekteverzuim
- Economische vertraging / Langzaam herstel
Nederlandse bedrijven worstelen met personeel
Het aantrekken en behouden van talent is met stip binnengekomen in de top 3. Nog belangrijker: structureel personeelstekort staat op plaats 2, terwijl dit wereldwijd niet eens in de top 10 staat. Een ander personeelsrisico is verzuim van medewerkers, voor Nederland op plaats 9. Nederlandse bedrijven hebben niet alleen problemen met het vinden van het juiste, passende talent voor de vacatures die er zijn. Er is sowieso een schrijnend tekort aan mensen op de arbeidsmarkt.
De economie in Nederland bleef jarenlang relatief sterk. Er was slechts een milde recessie in 2023 en na de pandemie groeide de economie relatief fors. Hierdoor is er een relatief grote druk op personeel. De impact op het innovatievermogen en de concurrentiekracht van bedrijven is groot.
Risico op bedrijfsstilstand is belangrijker dan ooit
Alle risico’s in de top 10 zijn onderling verbonden met andere risico's zoals supplychain-disruptie, cyberaanvallen, compliance-issues en reputatieschade. 80% van de top 10 risico’s hebben een impact op de bedrijfscontinuïteit: het op orde hebben van business continuity management is cruciaal.