Netherlands

Duurzame inzetbaarheid als positieve arbeidsvoorwaarde

 

Bijna elke organisatie bevordert duurzame inzetbaarheid (DI) van medewerkers. Bijvoorbeeld met sportfaciliteiten, workshops over lifestyle, opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden of performancemanagement. Maar vaak wordt dit niet expliciet als positieve arbeidsvoorwaarde gecommuniceerd: een gemiste kans!

Duurzame inzetbaarheid bij uw (potentiële) medewerkers onder de aandacht brengen als positieve arbeidsvoorwaarde levert u namelijk veel op. Het effect is tweeledig: u geeft bekendheid aan het DI-beleid én medewerkers zijn zich meer bewust van de waarde van deze initiatieven als onderdeel van het totale arbeidsvoorwaardenpakket.

Maatwerk per medewerker
Organisaties zijn heel actief als het gaat om het vormgeven en invullen van duurzaam inzetbaarheidsbeleid. De programma’s die zij hiervoor opzetten, bieden steeds meer ruimte voor maatwerk. Met initiatieven en activiteiten wordt zoveel mogelijk ingespeeld op de behoeften van de individuele medewerker. Denk daarbij aan lifestyle-programma’s, maar ook aan opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden. Steeds vaker zien werkgevers DI als een onderdeel van de performancemanagementcyclus en de gesprekken tussen leidinggevende en medewerker.

Secundaire arbeidsvoorwaarden
Meestal vallen initiatieven en activiteiten om duurzame inzetbaarheid te bevorderen onder de secundaire arbeidsvoorwaarden. Het is dan ook opvallend dat organisaties hun duurzaam inzetbaarheidsbeleid niet expliciet benoemen in de communicatie over arbeidsvoorwaarden. Als de faciliteiten al meegenomen worden in de communicatie over arbeidsvoorwaarden, dan zijn het vaak de losse onderdelen die beschreven worden. Bijvoorbeeld op een personal benefit statement.

Bewustzijn creëren
Jammer, want zo blijft het duurzaam inzetbaarheidsbeleid iets ongrijpbaars en worstelen organisaties er voortdurend mee dit goed bij medewerkers onder de aandacht te krijgen. En dat terwijl het succes ervan daar voor een heel groot deel van afhangt: zijn medewerkers zich bewust van de mogelijkheden en maken ze er gebruik van? Verbetering van de inzetbaarheid bereikt u immers alleen als medewerkers de faciliteiten die u daarvoor biedt ook daadwerkelijk benutten. Effecten hiervan zijn lager verzuim, meer flexibiliteit en hogere productiviteit.

Voordelen actieve communicatie
Als organisaties actief communiceren over faciliteiten en daarbij benoemen dat zij deze aanbieden vanuit de visie op duurzame inzetbaarheid, slaan zij meerdere vliegen in één klap:

  • Extra arbeidsvoorwaarden waar je als medewerker beter van wordt. Dat is een positieve boodschap.
  • Meer aandacht voor het duurzaam inzetbaarheidsprogramma waardoor het gebruik ervan toeneemt.
  • Beter communiceren over arbeidsvoorwaarden verhoogt het engagement van medewerkers; uit onderzoek blijkt een toename van 5%.

Aon adviseert over duurzame inzetbaarheid
Een duidelijke visie op duurzame inzetbaarheid en actieve communicatie over het programma en de faciliteiten die uw organisatie op dat gebied aanbiedt, loont dus. Wilt u duurzaam inzetbaarheidsbeleid opzetten en bent u op zoek naar een programma dat goed bij uw organisatie en ambities past? Dan kan Aon u daarbij ondersteunen. Ook over het communiceren van arbeidsvoorwaarden, zodat medewerkers in één oogopslag zien welke waarde hun arbeidsvoorwaardenpakket heeft, kan Aon u adviseren. Neem gerust contact op met onze adviseur om uw situatie te bespreken.