Nederlands | Français Belgium

COVID-19: de aanpak van de Belgische verzekeraars

 

We plaatsten al een bericht over de gevolgen van tijdelijke werkloosheid op de aanvullende voordelen. We meldden toen ook dat Aon bezig was met het verzamelen van de standpunten van alle verzekeraars. In dit bericht ontdekt u de meest recente stand van zaken.

Persbericht NBB (“Nationale Bank van België)

Op 26 maart 2020 heeft de NBB een persbericht verspreid waarin het akkoord wordt besproken dat de Belgische verzekeringsondernemingen hebben bereikt om de negatieve impact van de coronacrisis op de particulieren, gezinnen, zelfstandigen en bedrijven te verzachten.

Dit akkoord werd mee gefaciliteerd door de NBB en geniet ook de steun van de FSMA (de financiële marktautoriteit van België) en de federale regering.

Krachtlijnen

Op het vlak van de aanvullende voordelen of verzekeringen aangegaan door de werkgever laat het akkoord zich als volgt samenvatten:

1. Voor natuurlijke personen in tijdelijke werkloosheid wegens COVID-19:

  • Wat betreft de collectieve (i.e. aangegaan door de werkgever voor het personeel) verzekeringen: de dekkingen inzake pensioen, overlijden, invaliditeit en hospitalisatie worden voortgezet zonder verdere formaliteiten. De betaling van de premies hiervoor door de werkgever wordt opgeschort tot 30 september 2020.
    Indien een werkgever eventueel dekkingen toch zou willen schorsen, dan blijft dit uiteraard mogelijk. Maar dan zal men hiervoor de verzekeraar moeten contacteren om dit expliciet te vragen.
  • Voor alle andere verzekeringen waarvoor deze verzekerden problemen zouden hebben met het betalen van hun premie (bijvoorbeeld een collectieve hospitalisatieverzekering die rechtstreeks wordt gefactureerd aan de aangeslotenen), wordt de verzekerde gevraagd rechtstreeks contact op te nemen met zijn verzekeraar (of tussenpersoon) om een oplossing te zoeken.

2. Voor ondernemingen getroffen door COVID-19:

  • Bepaalde types verzekeringen zoals arbeidsongevallen, maar bijvoorbeeld ook burgerlijke aansprakelijkheid, voorzien reeds de mogelijkheid om de premie achteraf aan te passen indien er sprake is van gereduceerde activiteiten. Daarbovenop kunnen ondernemingen die hun activiteiten moeten stilleggen, zoals gevraagd door de overheid, voor alle premies die vervallen tussen 30 maart en 30 september 2020, uitstel van betaling van hun premie verkrijgen. Dit in overleg met hun verzekeraar. Voor eventuele verdere maatregelen rond opschorting van contracten raadt men aan om rechtstreeks contact op te nemen met de verzekeraar of tussenpersoon.

Conclusie

Het bereikte akkoord biedt het grote voordeel van duidelijkheid en uniformiteit bij alle Belgische verzekeraars qua benadering van de problematiek. Indien een werkgever op individuele basis toch zou willen afwijken van dit akkoord, dan blijft dit volgens ons vooralsnog mogelijk. Hij zal hiervoor wel in overleg moeten gaan met zijn verzekeraar en de vraag expliciet moeten stellen.

Aon staat klaar om u hiermee verder te helpen. Neem gerust contact op met uw vertrouwde contactpersoon.