Nederlands | Français Belgium

Wet 14 februari 2022: regeling voor aanvullende voordelen in verband met Covid-19 verlengd tot 31 maart 2022

 

Newsletter Aon Update | nr. 4 | 2022

In de Kamer werd op 14 februari 2022 een wet gestemd houdende tijdelijke ondersteuningsmaatregelen ten gevolge van de COVID-19-pandemie. Deze wet voorziet ook een (retroactieve) verlenging van de maatregelen voor aanvullende voordelen tot 31 maart 2022.

Niet nieuw
De wettelijke regeling voor de aanvullende voordelen werd opgezet door de Wet van 7 mei 2020. We verwijzen in dat verband graag naar onze nieuwsbrieven van mei 2020, juli 2020, september 2020, januari 2021, april 2021 en augustus 2021 voor meer details inzake de regeling zelf en de vorige verlengingen ervan.

Inhoud
De Wet van 7 mei 2020 voorzag immers initieel in een einddatum op 30 september 2020. Deze nieuwe wet verlengt deze datum dus (retroactief) tot 31 maart 2022.

De verlengde regeling laat zich, net als voorheen, als volgt samenvatten:

  • Het wettelijk kader is van toepassing op de dekkingen pensioen, overlijden, ziektekosten, arbeidsongeschiktheid en invaliditeit en de eventuele bijkomende solidariteitstoezeggingen;
  • Het basisprincipe is dat al deze dekkingen onverkort worden voortgezet tijdens de periode van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht of wegens economische redenen in het kader van de crisis van het coronavirus COVID-19;
  • Het behoud van de dekkingen brengt geen wijziging van de contractuele voorwaarden met zich mee en de bijdragen worden berekend alsof er geen tijdelijke werkloosheid is. Uitstel van betaling van de bijdragen wordt niet meer expliciet voorzien;
  • Rendement op de (pensioen)bijdragen in Tak 23 of bij een pensioenfonds met een middelenverbintenis ten gunste van de aangeslotenen wordt maar toegekend vanaf de datum van effectieve betaling van deze bijdragen, tenzij het reglement iets anders bepaald;
  • De pensioeninstellingen informeren de betrokken werkgevers / inrichters over de inhoud van dit akkoord en de verschillende mogelijkheden.

Alternatief
De regeling voorziet dus in een automatische verderzetting van de verschillende aanvullende voordelen. Eventueel kan de werkgever er ook voor kiezen om de aanvullende voordelen alsnog te schorsen gedurende de periode van tijdelijke werkloosheid.

De dekking overlijden kan echter nooit geschorst worden: de wet voorziet hier expliciet dat deze dekking verplicht moet voortgezet worden tot 31 maart 2022.

Verlenging, en enkel verlenging
Het betreft hier dus een eenvoudige verlenging van het wettelijk kader tot 31 maart 2022. Deze verlenging houdt in dat de bestaande toestand wordt verdergezet; er wordt met andere woorden geen bijkomend beslissingsmoment voor de inrichters voorzien. Dit betekent concreet het volgende:

  • Voor inrichters die de automatische verderzetting hebben geweigerd, werkt deze beslissing verder door. De verplichting om de in het pensioenreglement voorziene overlijdensdekking te behouden (alsof de werknemers in kwestie nog actief zouden zijn) wordt zoals gezegd eveneens verlengd tot en met 31 maart 2022;
  • Inrichters die nog niet geconfronteerd zijn met tijdelijke werkloosheid in het kader van de Covid-19-pandemie en die dus nog geen beslissing in dit kader hebben gecommuniceerd aan hun pensioeninstelling, kunnen dit alsnog doen binnen een termijn van 30 dagen volgend op een eerste zulk geval;
  • Voor pensioenplannen waar de automatische verderzetting van toepassing is, loopt deze automatisch verder tot en met 31 maart 2022. De inrichters hebben niet de mogelijkheid om hiervan af te wijken voor de toekomst.

Gezien het hier gaat om een loutere verderzetting van de bestaande toestand, zijn er ook geen bijkomende communicatieverplichtingen voorzien voor werkgever of pensioeninstelling.

Timing en potentieel probleem met retroactiviteit
De verlengde regeling treedt dus retroactief in werking vanaf 1 oktober 2021 en dit tot 31 maart 2022.

Net als bij de verlenging die gebeurde door de Programmawet van 20 december 2020 is er hier met deze Wet van 14 februari 2022 een potentieel probleem dat te maken heeft met de retroactiviteit van de voortzetting van de regeling. We verwijzen hiervoor graag naar de Aon Update nr. 2 van januari 2021, waar dit probleem in detail wordt uiteengezet.

Conclusie
Het (verlengde) wettelijk kader biedt stabiliteit en zekerheid tot 31 maart 2022. Aon staat klaar om u verder te helpen. Neem gerust contact op met uw vertrouwde contactpersoon.