Καταστροφικές πυρκαγιές Ιουλίου 2018
Εξασφάλιση περιουσίας: πρόληψη ή αδράνεια;
Ο απόηχος της μεγάλης καταστροφής που έπληξε την Αττική την 23η Ιουλίου 2018, μας βρίσκει ακόμα συγκλονισμένους με αδυναμία να αντιληφθούμε πλήρως τις ώρες αγωνίας των συνανθρώπων μας.
Είναι γεγονός ότι ως άνθρωποι είμαστε «μικροί» στο τι η φύση και ο καιρός προστάζουν και ευχή όλων είναι τέτοιου είδους καταστάσεις να αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να περιορίζονται μόνο στις υλικές καταστροφές.
Στην περίπτωση των πυρκαγιών, περιουσίες που αποκτήθηκαν με κόπο πολλών ετών, χάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες. Υπολογίζεται ότι περίπου 2.500 ακίνητα καταστράφηκαν πλήρως ή μερικώς.
Βάσει στοιχείων που έδωσε στην δημοσιότητα η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), οι υλικές ζημιές που αποζημιώθηκαν, σε όσους είχαν ασφαλιστεί, αποτυπώνονται ως εξής:
- 835 δηλωθείσες ζημιές σε ακίνητα (κατοικίες και επαγγελματικοί χώροι)
- 248 ζημιές σε αυτοκίνητα
- η πρώτη εκτίμηση ζημιών ανέρχεται σε 36.000.000 ευρώ
Από την πλευρά τους, οι ασφαλιστικές εταιρείες ανταποκρίθηκαν ως εξής:
- αποζημιώνοντας τις ζημιές αυτοκινήτων εντός 3-4 ημερών
- δίνοντας άμεσα προκαταβολές για ζημιές ακινήτων και επιταχύνοντας τις διαδικασίες για πλήρη εξόφληση
Με αυτό τον τρόπο, όσοι είχαν ασφαλιστεί, είχαν μεταθέσει τον οικονομικό κίνδυνο στις ασφαλιστικές και δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας για την υλική αποκατάσταση που υπέστησαν στις περιουσίες τους.
Αξιοσημείωτο είναι ότι για μερικές δεκάδες ευρώ τα 2.500 ακίνητα που επλήγησαν θα μπορούσαν να είναι ασφαλισμένα σε περίπτωση πυρκαγιάς και να τύχουν πλήρους αποκατάστασης ζημιών.
Ενισχύεται κατά αυτόν τον τρόπο η πεποίθηση πως ένα αποτελεσματικό μέτρο άμυνας απέναντι σε ακραία φυσικά φαινόμενα, τα οποία βάσει καταγραφών είναι συνεχώς αυξανόμενα, αποτελεί η πρόληψη και η μέριμνα μέσω ασφάλισης της περιουσίας.
Ωστόσο στο πλαίσιο καταγραφής ζημιών και αξιώσεων από τους ανθρώπους που επλήγησαν, διαπιστώσαμε πως υπήρχαν περιπτώσεις συμβολαίων με μερική ή κακή αποζημίωση που οφειλόταν κυρίως στο ότι
- το ακίνητο δεν είχε ασφαλιστεί στην σωστή αξία (υπο-ασφάλιση)
- δεν είχε γίνει σωστή περιγραφή του κινδύνου
Στην Aon, θέτουμε ως προτεραιότητα την ενημέρωση των πελατών μας και ως ασφαλιστικοί σύμβουλοι στοχεύουμε στην καλύτερη δυνατή ασφαλιστική τους κάλυψη.
Με αυτό τον τρόπο οι πελάτες μας αποκτούν την απαραίτητη ηρεμία και διασφαλίζεται ότι όχι μόνο υπάρχει ασφάλιση, αλλά υπάρχει σωστή ασφάλιση μέσα από τη δημιουργία του κατάλληλου προγράμματος και την επανεξέταση του υφιστάμενου συμβολαίου.
Ρίτα Χριστοδουλάτου
Director | Life Planning
+30 213 017 7100 (Αθήνα)
[email protected]
Αναστασία Σταμπουλή
Supervisor | Commercial and Private Lines
+30 213 017 7100 (Αθήνα)
[email protected]