Γιατί φθάσαμε σε τόσο χαμηλά επίπεδα σύνταξης;
Εύλογο το ερώτημα των σημερινών Ελλήνων πολιτών που αντιλαμβάνονται ότι οι προσδοκίες για μία αξιοπρεπή σύνταξη χάθηκε.
Η αλήθεια είναι ότι πολλοί λόγοι συντέλεσαν στην συνεχή καθοδική πορεία του συνταξιοδοτικού συστήματος, δημιουργώντας ένα τεράστιο έλλειμμα στα κοινωνικά ταμεία της χώρας.
Η φιλοσοφία που θα πρέπει να επικρατήσει είναι να μην «κλαίμε για το χυμένο γάλα», εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο και να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα.
Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί το θέμα ρεαλιστικά και να εξεταστούν οι προοπτικές του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας μας, παρότι με τα σημερινά δεδομένα, οι προοπτικές δεν είναι ευχάριστες.
Σημαντικοί παράγοντες, όπως αναφέρονται παρακάτω, αναμένεται να αλλάξουν ακόμα περισσότερο το συνταξιοδοτικό σύστημα:
- Υπογεννητικότητα. Ο τρόπος ζωής και η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας έχουν ως αποτέλεσμα τα νέα ζευγάρια, στην πλειοψηφία τους, να επιλέγουν ένα ή το πολύ δύο παιδιά.
- Ανεργία/Μετανάστευση. Το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας είναι υψηλό, ιδιαίτερα αν σκεφθεί κανείς ότι πολλοί εργαζόμενοι είναι εποχιακοί υπάλληλοι με χαμηλό μέσο όρο μισθού. Στο πρόβλημα αυτό οι νέοι άνθρωποι, και όχι μόνο, επιλέγουν την μετανάστευση αναζητώντας καλύτερους μισθολογικούς όρους εργασίας.
- Προσδόκιμο Ζωής. Ο σημερινός άνθρωπος έχει μια διαφορετική αντιμετώπιση στον τρόπο ζωής του επιλέγοντας την καλή διατροφή και την συστηματική άσκηση. Παράλληλα, η ιατρική επιστήμη εξελίσσεται ραγδαία προσφέροντας θεραπείες ακόμα και σε χρόνιες παθήσεις με αποτέλεσμα η ζωή του ανθρώπου να επιμηκύνεται. Έτσι, ο μέσος όρος ζωής αναμένεται να ξεπεράσει τα 90 έτη, ενώ για τα παιδιά που θα γεννιούνται μετά από λίγα χρόνια το προσδόκιμο ζωής αναμένεται να ξεπερνά τα 100 έτη.
Οι παραπάνω εξελίξεις, δεν δίνουν ελπίδες για ένα καλύτερο συνταξιοδοτικό σύστημα, καθώς απ’ ότι φαίνεται τα άτομα τρίτης ηλικίας αριθμητικά θα είναι περισσότερα από τους εργαζόμενους.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν, πως πρέπει να εξεταστεί σήμερα η προοπτική της ατομικής σύνταξης κάθε εργαζόμενου, ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες συμπληρωματικές κινήσεις αποταμίευσης.
Μέσω της εξατομικευμένης μελέτης
“Pension Planning” δίνεται η δυνατότητα να δημιουργηθεί εγκαίρως η στρατηγική που θα καθορίσει την ζωή κάθε εργαζόμενου στα συντάξιμα χρόνια, διασφαλίζοντας το αίσθημα ασφάλειας και αξιοπρέπειας.
Ρίτα Χριστοδουλάτου
Director | Life Planning
+30 213 017 7100 (Αθήνα)
[email protected]