Nederlands | Français Belgium

Fleet Prevention Newsflash

 

Glaasje op, laat je rijden

Alcohol en verkeer gaan niet samen. Met de eindejaarsfeesten voor de deur, laait het debat over alcohol achter het stuur weer op. Er gaan zelfs stemmen op om een nultolerantie in te voeren voor jonge bestuurders. Welke invloed heeft alcohol op het rijgedrag en wat riskeer je als je onder invloed rijdt?

Fleet Prevention

Wat is de impact van alcohol op het rijgedrag?
Zelfs in kleine hoeveelheden en zonder dat de bestuurder het voelt, heeft alcohol invloed op de hersenen, en dus ook op het rijgedrag. Tijdens het rijden voeren we zowel bewuste als onbewuste handelingen uit. Bij een laag promillage heeft alcohol een effect op de bewuste handelingen. Pas bij een hoog promillage worden ook de automatische handelingen aangetast.
 

Vanaf 0,15 promille verslechtert de verwerking van informatie.
Vanaf 0,2 promille verslechtert het vermogen om meerdere taken tegelijkertijd uit te voeren, vermindert het concentratievermogen en het blikveld.
Vanaf 0,4 promille worden eigen fouten over het hoofd gezien.
Vanaf 0,5 promille gaat de reactiesnelheid omlaag, versmalt het blikveld met 15% (tunneleffect) en word je roekeloos.
Vanaf 0,8 promille gaat de reactiesnelheid met 50% achteruit en vermindert het blikveld met 25%.
Vanaf 1,1 promille is niemand nog in staat om een voertuig veilig te besturen.

 

Zelfs na het drinken van één glaasje is het af te raden achter het stuur te kruipen. Je brengt niet alleen jezelf in gevaar, maar ook je medepassagiers en de andere weggebruikers.

Wat riskeer je als je positief blaast of een ongeval veroorzaakt?
In België ligt het toegelaten wettelijk alcoholgehalte voor particulieren onder 0,5 promille in het bloed (of 0,22 mg/l uitgeademde lucht). Voor professionele weggebruikers (bus-, vrachtwagen-, en taxibestuurders) ligt de strafbare drempel sinds 1 januari 2015 op 0,2 promille of 0,09 mg/l uitgeademde lucht. Blijk je bij een controle deze waarden te evenaren of te overschrijden, dan riskeer je een boete van 150 tot 12.000 euro en een onmiddellijk rijverbod van 3 uur tot 15 dagen, afhankelijk van het alcoholgehalte in het bloed en het aantal recente pv’s voor rijden onder invloed. Heb je meer dan 1,5 promille in het bloed, dan moet je je sowieso voor de politierechter verantwoorden.

Veroorzaak je een verkeersongeval als je te veel hebt gedronken, dan kun je daarmee heel wat menselijk leed veroorzaken en hiervoor ook strafrechtelijk veroordeeld worden. Bovendien heeft een verzekeraar tegenover een automobilist, die in toestand van dronkenschap een verkeersongeval veroorzaakt, binnen bepaalde grenzen een recht van regres. Dat betekent dat hij de vergoeding die hij aan het slachtoffer van het ongeval betaalde mag terugvorderen van de bestuurder.
 

5 mythes over alcohol achter het stuur
Er bestaan heel wat onjuiste opvattingen over drinken en rijden, en over de manier waarop het lichaam alcohol afbreekt. Wij doorprikken er hieronder vijf.

1. Het lichaam breekt tijdens het slapen de alcohol sneller af
Onzin. Het menselijk lichaam doet er 1 à 1,5 uur over om 1 standaardglas alcohol (0,2 à 0,3 promille) af te breken. De zogenaamde wondermiddeltjes om sneller te ontnuchteren zoals een luchtje scheppen, een snack eten, een koude douche nemen of een dutje doen halen niets uit.

2. Koffie vermindert de invloed die alcohol op ons rijgedrag heeft
Alle volkswijsheid ten spijt, koffie heeft geen invloed op het promillage in het bloed. Het is zelfs zo dat koffie een negatief effect heeft op de dronken bestuurder: de cafeïne geeft hem een boost, waardoor hij zich fitter en alerter “voelt”, en zich dus met meer vertrouwen in het verkeer begeeft.


3. Je mag dronken in het verkeer fietsen
Dronken motorrijden, fietsen of paardrijden is net zo goed strafbaar als dronken autorijden, alleen zijn de boetes anders. Op uitgaansavonden is de fiets dus geen waardig alternatief voor de auto.


4. Als ik drie pilsjes drink, weet ik hoeveel alcohol ik in het bloed heb
Het alcoholgehalte in het bloed hangt van veel verschillende factoren af: de snelheid waarmee je drinkt, of je gegeten hebt en wat je gegeten hebt, je gewicht, je lichamelijke en geestelijke conditie, het geslacht, enz. Je kunt dus nooit uit het aantal gedronken glazen afleiden hoeveel alcohol je in het bloed hebt.


5. Zolang de adem- of bloedtest negatief is, ben ik veilig
Niet juist. Zelfs indien bij een controle geen te hoog alcoholgehalte wordt vastgesteld, maar de politie op basis van uiterlijke kenmerken (onvaste stap, troebele blik, spreken met dubbele tong, enz.) van oordeel is dat je dronken bent of niet meer in staat bent om een voertuig te besturen, kan je een verbod krijgen om te rijden, kan je rijbewijs worden ingetrokken en riskeer je een boete.