Nederlands | Français Belgium

Fleet Prevention Newsflash

 

Veilig op weg in de winter

Fleet Prevention

In de winter heeft je auto het door de kou extra zwaar. Eens de temperaturen het vriespunt bereiken, staan de telefoons van pechverhelpingsdiensten roodgloeiend. Veel problemen zijn eenvoudig te voorkomen of kun je zelf verhelpen. Dat komt de veiligheid alleen maar ten goede!




 

Dankzij een goede voorbereiding vermijd je 80% van de problemen

  • Gebruik sproeivloeistoffen met antivries voor de ruiten en controleer of er voldoende koelvloeistof in de motor zit.
  • Koop een speciale deken voor de voorruit, zodat je minder hoeft te krabben. Gebruik geen kranten, die kunnen vastvriezen. Ramen krijg je ook ijsvrij met een ruitenontdooier.
  • Wissel je zomerbanden door winterbanden. Zo heb je veel meer grip bij winterse omstandigheden.
  • Een zwakke batterij is bij koude temperaturen meestal niet in staat om volledig op te laden en kans dus leiden tot startproblemen. Rij minstens een 25-tal kilometer op een autosnelweg of op een weg waar u goed kunt doorrijden om de accu weer op te laden. Korte ritjes van enkele kilometers zijn onvoldoende om de batterij efficiënt op te laden. De motor langdurig laten draaien terwijl de wagen stilstaat volstaat ook niet.
  • Een handrem kan vastvriezen. Gebruik de handrem in de winter daarom liever niet. Laat de auto in P of in zijn eerste versnelling staan.
  • Vermijd dat de rubber van de ruitenwissers ‘s nachts in contact blijft met de ruit en zo vastvriest. Plaats bijvoorbeeld enkele stukjes kurk tussen de ruitenwissers en de ruit.
  • Goed zicht is erg belangrijk. Zorg ervoor dat de ruiten (zowel binnen als buiten) ontwasemd en proper zijn vóór uw vertrek zodat u een goede zichtbaarheid hebt. Krap het op de ruit vastgehechte ijs volledig weg met een ijskrabber vooraleer de ruitenwissers in gang te zetten. Een ruig oppervlakte zal de rubber van uw ruitenwissers beschadigen, waardoor ze nadien niet meer efficiënt zullen werken. Tip: De binnenruiten schoonvegen met een doek dat gedrenkt is in een klein beetje shampoo of afwasmiddel zal het aandampen van de ruiten tegengaan.
  • Laat een kapotte autolamp (koplamp, knipperlicht) zo snel mogelijk vervangen. Een goede zichtbaarheid op de weg (“zien én gezien worden”) staat garant voor een veiliger traject.

 

De auto ontdooien

  • Bevroren slot: Gebruik slotontdooier, een zakje warm water of föhn om de sloten te verwarmen. Niet thuis? Ga dan met je lichaam ongeveer 5 minuten tegen het slot aan staan. TIP: Bewaar slotontdooier nooit in de auto!
  • Vastgevroren deur: druk de deuren nog meer dicht, dan breekt het ijs tussen de rubbers. Werkt dit niet, gebruik dan een zakje warm water of een föhn (niet op de ramen gebruiken).
  • Bevroren handrem: trek hem extra aan zodat het ijs in de kabel breekt. Werkt dit niet, laat de motor dan 15 minuten draaien en zet de verwarming uit. Zo ontdooit de handremkabel vanzelf.
  • IJsvorming op ruiten: gebruik een plastic ijskrabber of ruitenontdooier. Gebruik geen warm water, daardoor kunnen ruiten barsten. Zet de ruitenwissers niet in gang indien ze vastgevroren zijn en dus klem zitten. (Hetzelfde geldt voor vastgevroren autoruiten.)
  • Bevroren ruitensproeiers: leg een zakje warm water op de sproeierkopjes. Is het reservoir (met zomervloeistof) bevroren? Vul het dan aan met warm water zodat het ijs smelt.
  • Sneeuw op de auto: verwijder eventuele sneeuw voordat je gaat rijden. Het kan een gevaar vormen voor jezelf of andere weggebruikers als het tijdens het rijden los komt.

 

Glaasje op, laat je rijden
Met de eindejaarsfeesten voor de deur, laait ook het debat over alcohol achter het stuur weer op. Welke impact heeft alcohol op het rijgedrag en welke mythes over drinken en rijden zijn onwaar? U leest het in ons decembernummer van 2015.