Nederlands | Français Belgium

Fleet Prevention Newsflash

 

Veilig op zomervakantie

Volgens de Europese Vakantiebarometer gaat deze zomer bijna de helft van de Belgen op reis. Van deze groep zegt 52% de auto te zullen nemen naar zijn vakantiebestemming. Bent u één van hen? Lees dan zeker de tips in deze newsletter alvorens het gaspedaal in te duwen.

 

Fleet Prevention

 

>>Voor het vertrek

De auto laden

  • Hoe zwaarder de auto geladen is, hoe langer de remafstand. Pas dus uw rijgedrag aan. Hou altijd rekening met de maximale belading.
  • Zwaardere voorwerpen horen thuis in de laadruimte van de auto, eerder dan in de dakkoffer.
  • Plaats uw dakkoffer centraal op uw dak.
 

Checklist voor de auto

  • Is de bandenspanning optimaal?
  • Heeft u de gevarendriehoek en het EHBO-kistje mee?
  • Zijn alle boorddocumenten in de auto aanwezig? (Europees aanrijdingsformulier, verzekeringsattest en inschrijvingsbewijs)
  • Zijn het fietsrek en de dakkoffer goed vastgezet?
  • Heeft u evenveel veiligheidsvestjes als er personen in het voertuig zijn?
  • Neem een zonnebril en een fles water mee (onder andere om oververhitting te voorkomen als u bij zeer warme temperaturen in de file staat).
  • Reservelampjes zijn altijd handig en bovendien verplicht onder andere in Spanje, Tsjechië en Slovenië.
 

Wist u dat?

In verschillende landen moeten brildragers verplicht een reservebril in de auto hebben. Dit is onder andere het geval in Spanje, Portugal en Zwitserland.

 

Checklist voor de reisweg

  • Maak een lijst met belangrijke telefoonnummers in geval van pech of ongeval.
  • Noteer alvast het algemene Europese noodnummer: 112.
  • Stippel de reisroute uit en noteer de opeenvolgende verkeersknooppunten onderweg.
  • Hou rekening met tolwegen:
    • In Duitsland is in bepaalde stadskernen een milieusticker nodig.
    • In Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije, Slovakije, Slovenië en Tsjechië zijn op autosnelwegen vignetten nodig.
    • In de andere landen zult u op bepaalde (snel)wegen tol betalen.
  • In het Verenigd Koninkrijk en Ierland is het afplakken van de koplampen verplicht. U kunt de stickers online bestellen.
 

Wist u dat?

In Duitsland geldt er in de zomer een weekendrijverbod voor vrachtwagens, bestelwagens en bestelwagens die een aanhangwagen of caravan trekken (>7,5 ton). Dit geldt ook voor personenwagens die om fiscale redenen als lichte vrachtwagen zijn ingeschreven.

 

>>Op de baan

De veiligheidsgordel
We kunnen het niet genoeg herhalen. Iedereen in de auto moet de gordel dragen.

Kinderen
Kinderen kleiner dan 1,50m horen thuis in een kinderzitje. In sommige landen (bv. in Slovenië en Kroatië) mogen kinderen onder de 12 jaar niet op de passagierszetel.

Snelheidsbeperkingen
Elk land heeft zijn eigen snelheidsbeperkingen. Onderaan deze newsletter vindt u een link naar een website met alle info hieromtrent.

Wist u dat?

In Duitsland en Oostenrijk bestaan er minimumsnelheden. Ze worden aangeduid met een rond blauw bord met witte cijfers.

In Frankrijk, Zwitserland en Liechtenstein is het verboden om radarwaarschuwingen op uw gps te ontvangen. Op de website van gps-leveranciers vindt u tools waarmee u uw toestel kunt aanpassen.

 

Gebruik van lichten
In inmiddels 20 Europese landen is het verplicht om ook overdag je dimlichten aan te hebben. Als je je niet aan die verplichting houdt, kan je dat een boete kosten. In deze landen moet je op alle wegen dag en nacht verlichting aanzetten: Bosnië Herzegovina, Denemarken, Estland, Finland, IJsland, Kroatië, Litouwen, Letland, Macedonië, Noorwegen, Polen, Zweden, Slovenië, Slowakije en Tsjechië. Hier moet je alleen op de snelwegen en alle wegen buiten de bebouwde kom verplicht dag en nacht verlichting voeren: Italië, Roemenië, Rusland en Hongarije.

Rust
Het is bewezen dat vermoeidheid eenzelfde effect heeft op het reactievermogen als alcohol en medicatie. We raden aan om de 2 uur of om de 200 km te stoppen, de benen te strekken en van bestuurder te wisselen.

Eten en drinken
Om niet in slaap te vallen, neemt u best een lichte maaltijd en vermijdt u best alcoholische dranken. Voorzie water en eten voor het geval u in een lange file terecht zou komen (zeker indien u met kinderen reist).

Alcohol
In de meeste Europese landen ligt de grens op 0,5 promille. Voor jonge bestuurders (<21 jaar) geldt in landen zoals Duitsland en Oostenrijk een absoluut alcoholverbod. Verscheidene Scandinavische en Oost-Europese landen hanteren bovendien een absolute nultolerantie.

Bellen en afleiding in de auto
Niet-handenvrij bellen in de wagen wordt in heel Europa bestraft. Bellen met een handsfree kit is overal toegestaan. In Ierland, Slovakije en Frankrijk wordt dit sterk afgeraden. In Spanje is het gebruik van een koptelefoon verboden.

Wist u dat?

In Zweden is het niet handenvrij bellen niet duidelijk gereglementeerd. Enkel indien het invloed heeft op het rijgedrag, zal het worden bestraft.

In Noorwegen en Slovakije is roken achter het stuur verboden.

 

>>Bij een ongeval in het buitenland

Uw prioriteiten
Meld het ongeval onmiddellijk bij de politie. Wijzig niets op de plaats van het ongeval in Slovakije. Laat in landen zoals Tsjechië en Slovenië opvallende carrosserieschade vaststellen bij de inreis zodat er achteraf geen discussie kan zijn over een mogelijk ongeval met vluchtmisdrijf.

Veilige en prettige reis!