Externe hackers vormen een grote dreiging voor onderwijsinstellingen. Zo ondervonden inmiddels de Universiteit van Amsterdam (UVA) en de Hogeschool van Amsterdam (HvA) in februari 2021 en de Universiteit Maastricht (UM) in december 2019
In februari 2021 werden de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Hogeschool van Amsterdam (HvA) getroffen door een serieuze cyberaanval. De cyberaanval begon op zaterdag 13 februari, als een aanvaller erin slaagt de IT-omgeving van binnen te dringen. De onderwijsinstellingen slaagden erin de aanval af te slaan en konden op 10 maart 2021 het sein ‘brand meester’ geven. Om te kunnen leren van de gebeurtenissen hebben de experts van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (onderdeel van Aon) een evaluatie uitgevoerd.
Hackers legden op 23 december 2019 met een ransomware-aanval alle systemen van de Universiteit Maastricht plat. De universiteit zag zich uiteindelijk genoodzaakt € 197.000 aan losgeld te betalen aan de cybercriminelen. De impact op het universiteitsleven was groot. Op 5 februari 2020 organiseerde de Universiteit Maastricht het ‘lessons learned’ symposium, waarin belangrijke inzichten en leerpunten voor alle onderwijsinstellingen gedeeld werden.
Beluister het radio-interview op NPO Radio 1 terug met Fons Elbersen (woordvoerder van Universiteit Maastricht) en Marco Zannoni (directeur van het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement) over de impact van dit cyberincident.
Het gevaar van cybercriminaliteit neemt toe voor de gehele onderwijssector. Wat zijn de grootste risico's en wat maakt u kwetsbaar? U vindt de antwoorden op deze vragen en alles over het belang van goede cyberbescherming in ons rapport.
Wat maakt uw onderwijsinstelling kwetsbaar voor cyberincidenten?Wilt u meer weten of heeft u vragen? Neem contact met ons op via onderstaand formulier.