Door de coronacrisis werden leerlingen en studenten opeens gedwongen thuis te blijven. Onderwijsinstellingen moesten op stel en sprong manieren vinden om onderwijs op afstand mogelijk te maken. Als noodgreep maken zij sindsdien gebruik van allerlei videobel-apps zoals Zoom of Microsoft Teams. Dit is niet geheel zonder risico’s.
Veel scholen en universiteiten beschikten nog niet over een eigen digitale werkomgeving voor het geven van online lessen. Zij moeten improviseren en maken daarom dankbaar gebruik van de beschikbare, gratis videobel-apps. Deze apps maakten het mogelijk om op een makkelijke manier toch contact te houden met leerlingen en studenten en om online les te geven.
Er kleven helaas ook nadelen aan het gebruik van deze apps. Een belangrijk probleem is privacy. Vrijwel alle populaire videobel-apps verzamelen op grote schaal data van de gebruikers. Wat er met die data gedaan wordt staat meestal alleen in de kleine lettertjes. Mogelijk kan er worden meegekeken of wordt data voor commerciële doeleinden gebruikt. Ook niet alle videobel-apps bieden end-to-end versleuteling, de techniek die ervoor zorgt dat anderen de communicatie niet kunnen afluisteren. Overigens hebben leveranciers van deze apps al snel aanpassingen gemaakt na hevige kritiek vanuit de markt. Dat apps niet altijd veilig worden gebruikt is overigens lang niet altijd het gevolg van de leveranciers. Gebruikers hanteren soms de meest onveilige instellingen omdat “dit zo gemakkelijk” is of omdat ze nog onbekend zijn met de mogelijkheden. De Autoriteit Persoonsgegevens publiceerde een handige Keuzehulp privacy videobellen.
Een ander bezwaar is de veiligheid van de apps. Er zijn inmiddels in binnen- en buitenland gevallen bekend waarbij de apps gehackt zijn. Zo ondervond ook het Erasmus College in Zoetermeer in april. Voor het geven van online lessen gebruikte men ook gratis videobelsoftware. Tijdens een les namen hackers het scherm over en kregen de leerlingen opeens porno te zien. Deze gebeurtenis past in een rij van cyberincidenten die ook voor de coronacrisis al flink aan het toenemen was.
Onderwijsinstellingen doen er alles aan om zo goed mogelijk onderwijs te kunnen blijven bieden. Helaas zitten er meerdere nadelen aan de noodgrepen waartoe ze gedwongen werden. Inmiddels weten we dat we langer in deze situatie zullen zitten en dat lesgeven op afstand alleen maar zal toenemen. Het is de vraag of de ontwikkeling van digitaal lesgeven versneld kan worden, zodat onderwijsinstellingen na de zomer goed en veilig aan het nieuwe schooljaar kunnen beginnen. Begin daarom op tijd te werken aan een veilige digitale lesomgeving met duidelijke voorwaarden aan de privacy en de veiligheid.
Het is voor onderwijsinstellingen cruciaal om te weten hoe weerbaar ze zijn op het gebied van cyber en om te begrijpen waar ze staan qua cyberveiligheid. Bekijk daarom het eerder door ons uitgezonden webinar ‘Grip op cyber in het onderwijs’.
Kijk het webinar terugWilt u meer weten of heeft u vragen? Neem contact met ons op via onderstaand formulier.