Vragen en antwoorden over de gevolgen van het coronavirus (COVID-19) op aansprakelijkheidsverzekeringen
Er leven veel vragen over de rechten en plichten van werkgevers en medewerkers in verband met het coronavirus. Een overzicht van de meest gestelde vragen en de bijbehorende antwoorden van onze experts:
Deze pagina's worden dagelijks geüpdatet.
-
Is al bekend hoe verzekeraars in het kader van de aansprakelijkheidsverzekering omgaan met het coronavirus?
- Er zijn inmiddels enkele verzekeraars die hebben aangegeven dat ze per de eerstvolgende mogelijkheid een uitsluiting willen opnemen voor schade als gevolg van het coronavirus. Aon heeft aangegeven deze uitsluiting vooralsnog niet te accepteren. De gesprekken hierover zijn nog gaande. Zodra er meer duidelijkheid komt, passen we deze informatie aan.
-
Is er sprake van producten of dekkingen waarop geclaimd kan worden vanwege het coronavirus?
- Ja, vrijwel geen enkele aansprakelijkheidspolis kent een uitsluiting voor het coronavirus. Binnen het raamwerk van de polisvoorwaarden is er dus vrijwel altijd dekking. Het zal echter niet altijd eenvoudig zijn om de aansprakelijkheid van de verzekerde aan te tonen. Claims op dit gebied zijn echter zeker te verwachten. Van belang is dan dat ook de verdedigingskosten onder de aansprakelijkheidspolis verzekerd zijn.
-
Dekt de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) claims van werknemers of van hun ziektekostenverzekeraar, als ik de regels van de overheid op het gebied van het coronavirus niet helemaal juist heb nageleefd?
- Ja, uw AVB zal dit soort claims in beginsel dekken (met inachtneming van mogelijke andere polisvoorwaarden, onafhankelijk van het coronavirus). Het lastige hierbij is, dat niet altijd duidelijk zal zijn of en wanneer u aansprakelijk bent in dit soort situaties. Uw AVB biedt ook dekking voor de verdedigingskosten die gemaakt moeten worden bij deze claims.
Voor de goede orde: de AVB biedt geen dekking voor boetes van de overheid vanwege het overtreden van de regels.
-
Door de coronacrisis ben ik gedwongen al het tijdelijke personeel, zoals ZZPāers, naar huis te sturen. Soms kan ik daardoor de contractuele afspraken met de ZZPāers niet nakomen. Biedt mijn AVB dekking voor claims van ZZPāers vanwege het niet nakomen van de contractuele afspraken?
- Nee, uw AVB zal dit soort claims meestal niet dekken.
-
Een ZZPāer die voor mijn bedrijf werkte, stelt dat hij het coronavirus heeft opgelopen via een van mijn werknemers, die ziek is geworden na een zakenreis in ItaliĆ«. De ZZPāer is ziek geworden en claimt nu het verlies aan inkomsten bij mij. Dekt mijn AVB dat?
- Ja, in principe dekt uw AVB deze kosten. Het is echter de vraag of u hiervoor aansprakelijk bent.
-
Als gevolg van het coronavirus heb ik een groot evenement moeten afgelasten. Als het evenementenbureau mij aansprakelijk stelt voor het verlies aan inkomsten en de vergeefs gemaakte kosten, is dat gedekt op mijn AVB?
- Waarschijnlijk bent u hiervoor niet aansprakelijk, er is immers sprake van overmacht. Of u een beroep op overmacht kunt doen, hangt af van de overeenkomst die u heeft afgesloten met het evenementenbureau. Mocht blijken dat u toch aansprakelijk bent, dan kan er soms dekking zijn binnen uw AVB; namelijk indien zogeheten āpure vermogenschadeā onder de dekking valt.
-
Ik moet een machine leveren aan een opdrachtgever, maar vanwege het coronavirus krijg ik de grondstoffen niet uit China geleverd. De opdrachtgever eist dat ik toch lever. Als dat niet lukt, dient hij een schadeclaim in, omdat ik niet of te laat ga leveren. Is dit gedekt door mijn AVB?
- Meestal zal uw AVB hiervoor geen dekking bieden. Het is ook in deze situatie de vraag of u aansprakelijk bent (vanwege overmacht). Kijk goed na wat hierover is opgenomen in uw overeenkomst met de opdrachtgever.
-
Welke voorzorgsmaatregelen kan ik zelf nemen?
- Wij adviseren u om in ieder geval de bekende adviezen op te volgen van het RIVM en overheden. Daarnaast is het verstandig om in contracten met opdrachtgevers altijd een bepaling op te nemen dat men niet aansprakelijk is in geval van overmacht (bijvoorbeeld door de uitbraak van een infectieziekte als het coronavirus).
-
Welke voorzorgsmaatregelen kan ik verder treffen?
- Naast de hiervoor genoemde voorzorgsmaatregelen, kunnen wij u het volgende adviseren:
- Werk vanuit huis en voorkom het contact met anderen zo veel mogelijk. Stel afspraken uit die niet echt noodzakelijk zijn of handel ze telefonisch af.
- Beperk het reizen (in binnen- en buitenland) zo veel als mogelijk.
- Adviseer uw personeel om ook in hun privƩ-omgeving voorlopig ook zo veel mogelijk thuis te blijven en contacten met anderen te vermijden.
- Blijf uw gezond boerenverstand gebruiken.
Heeft u andere vragen of wilt u advies over uw eigen onderneming of situatie? Neem dan contact op met uw accountmanager. Wij helpen u graag.
Dit hulpmiddel is ontwikkeld door experts van Aon.
www.aon.nl/coronavirus
Terug naar de overzichtspagina
Disclaimer: Dit document is opgesteld als bron van informatie voor klanten en businesspartners van Aon. Het document is bedoeld om algemene richtlijnen over mogelijke blootstellingen te verstrekken en is niet bedoeld als medisch advies of om een oplossing te bieden voor medische kwesties of specifieke risicosituaties. Door het dynamische karakter van infectieziekten kan Aon niet verantwoordelijk worden gehouden voor de verstrekte informatie. We raden bezoekers ten zeerste aan om aanvullende veiligheids-, medische en epidemiologische informatie van betrouwbare bronnen zoals de GGD en het RIVM te raadplegen. Wat betreft de verzekeringsdekking: deze hangt af van de specifieke voorwaarden in de polis of het contract en de risico-inschatting van de verzekeraar.