Op dit moment zijn er voor de internationale-expat-zorgverzekeringen, die via bemiddeling of rechtstreeks bij Aon IPM zijn gesloten, geen beperkingen van toepassing op de service of dekking. Eventuele laboratoriumtesten, medische behandelingen of de mogelijkerwijs daaraan gerelateerde complicaties komen voor vergoeding in aanmerking als deze zijn opgenomen in de dekking en polisvoorwaarden van de gekozen verzekering. Coronatesten die uitgevoerd zijn zonder medische noodzaak zijn niet gedekt onder een expat-polis.
Aandachtspunt is de ‘out of area’-cover die een beperking kan opleveren op het moment dat een expat vanwege privé of zakelijke doeleinden tijdelijk in een land verblijft dat niet zijn gastland is en de expat niet kan terugkeren naar zijn gastland vanwege het virus of een inreisverbod.
Repatriëring is doorgaans een gedekt evenement, onder de voorwaarde dat de expat ‘ziek’ is of hem/ haar een ongeval is overkomen en de zorg lokaal niet of onvoldoende voorhanden is. Afhankelijk van de polisvoorwaarden vindt waar mogelijk repatriëring plaats naar de dichtstbijzijnde meer kwalitatieve locatie of naar het thuisland. Alle overige vormen van repatriëring zijn niet gedekt.
Neem bij twijfel contact op met de alarmcentrale van uw verzekeraar of met uw cliënt consultant internationale zorg
Dekking geneeskundige kosten Aon Student Insurance
Uiteraard hebben studenten, die besmet zijn met het corona COVID-19 virus of ziek zijn, dekking voor de medische kosten onder de Aon Student Insurance.
Dekking repatriëring Aon Student Insurance
Repatriëring als gevolg van het coronavirus is een niet gedekt evenement en komt niet voor vergoeding in aanmerking.
Aon Assistance
Bij calamiteiten kunnen studenten van uw onderwijsinstelling, die voor studie en/of een stage in het buitenland verblijven en een Aon Student Insurance hebben afgesloten, ondersteuning krijgen via onze alarmcentrale Aon Assistance; telefoonnummer +31-10-4488260 (24/7 beschikbaar). Dit telefoonnummer kunnen zij ook terugvinden op het verzekeringsbewijs waarop hun polisnummer is vermeld. Om hen snel te kunnen helpen, is het raadzaam dat zij hun polisnummer bij de hand houden als zij contact opnemen.
Client Services Team Aon Rotterdam
Bij vragen kunnen studenten ook contact opnemen met ons Client Services Team, +31-(0)10 448 8270, of [email protected].
Vragen onderwijsinstellingen
Onderwijsinstellingen die vragen hebben, kunnen contact opnemen via de website aonstudentinsurance.com of +31-(0)10 448 8270.
Algemeen
Aon IPM kan u geen reisadvies geven voor uzelf of uw medewerkers. Die beslissing ligt volledig binnen uw eigen organisatie, aan de hand van uw ‘culture of care’ richtlijnen in combinatie met de adviezen van de WHO, (inter)nationale autoriteiten of lokale instanties (RIVM, GGD). Als uitzendende organisatie of reiziger kunt u de noodzaak van een zakelijke reis zelf het best inschatten, door de zakelijke urgentie af te wegen tegen de veiligheid van de medewerker (of uzelf, als u gaat reizen).
Bij afreizen naar een gebied waarvoor reiscode oranje geldt, zal over het algemeen door de werkgever aangetoond moeten worden dat de reis noodzakelijk was. Zorg dus voor een onderbouwing hiervan. Met betrekking tot mogelijke claims gerelateerd aan het coronavirus kunnen er redenen zijn voor de verzekeraar om de schade niet te vergoeden. Een verzekeraar kan hiervoor dus niet zonder meer vooraf dekking toezeggen. U kunt via Aon IPM eventueel voor uw werknemer een certificaat op naam aanvragen, waarin wordt verklaard dat de verzekeraar dekking geeft voor claims die zijn gerelateerd aan het coronavirus.
Belangrijke punten die worden meegenomen bij de beoordeling van een mogelijke corona-gerelateerde claim, zijn:
- noodzakelijkheid van de reis ten opzichte van de medische risico’s door het coronarisico die de reis met zich meebrengt;
- of er voldoende maatregelen zijn genomen om deze risico’s te voorkomen dan wel te minimaliseren;
- of bedrijven en/of reizigers zich aan alle regels van, al dan niet lokale, overheden en instanties hebben gehouden.
Polis en polisvoorwaarden
Inzake de reisverzekeringen (nationaal en multinationaal) hanteren de verschillende verzekeraars op dit moment geen eenduidig beleid ten aanzien van (de effecten van) het coronavirus. Iedere situatie wordt per geval beoordeeld. Belangrijk hierbij zijn de polis, de gekozen dekking en de van toepassing zijnde polisvoorwaarden. Deze zijn altijd leidend bij de beoordeling van een eventuele schade gerelateerd aan het coronavirus.
Service
Het is de taak van de alarmcentrale om uw reiziger in nood altijd van advies of hulpverlening te voorzien. In hoeverre eventuele kosten wel of niet worden vergoed, wordt achteraf bepaald. De hulpverlening van de reiziger komt altijd op de eerste plaats.
App-gebruik
Internationale verzekeraars of travelrisk-managementorganisaties bieden vaak een handige reis-app aan, die reizigers kunnen downloaden. Het is van groot belang dat uw medewerkers deze app downloaden, inclusief het gebruik van locatievoorzieningen, zodat zij altijd op de hoogte worden gehouden van belangrijke veiligheids- en medische aanwijzingen. Check uw polis en voorwaarden of deze app ook aangeboden wordt in uw collectieve pakket.
Medische kosten
Binnen de dekking van een zakenreispolis zijn de medische kosten altijd secundair. Dat betekent dat deze altijd aanvullend zijn aan de primaire medische ziektekostenverzekering in het thuisland. Zonder primaire medische ziektekostenverzekering verkrijgt u geen dekking vanuit de zakenreispolis.
Mogelijke besmettingen met het coronavirus komen in aanmerking voor vergoeding onder de medische dekking van de polis. Ook hiervoor geldt dat dit per geval wordt bepaald en dat de reiziger altijd contact moet opnemen met de aan de polis verbonden alarmcentrale. Neem bij twijfel over gebieden met reisrestricties altijd vooraf contact op met uw eigen client consultant of stuur ons een e-mail via [email protected]. Daarnaast staat op de website van IPM veel nuttige informatie die uw besluitvorming kan ondersteunen, waaronder een link naar een overzicht met de reisbeperkingen per land.
Annulering
Een annuleringsverzekering richt zich doorgaans alleen op risico’s van de verzekerde zelf en zijn directe omgeving (bijvoorbeeld: u wordt ziek of een van uw ouders overlijdt). Wat er op een bestemming gebeurt, vormt dus meestal geen geldige reden om te annuleren. Annulering vanwege de angst voor een ziekte (epidemie of pandemie) is daardoor geen gedekt voorval in de annuleringsdekking van een reispolis. Daarnaast is bij veel polisvoorwaarden slechts een beperkt aantal situaties gedekt.
Heeft de reiziger onverhoopt het coronavirus opgelopen in zijn thuisland en kan hij of zij daardoor niet reizen, vanwege ziekenhuisopname of quarantaine? Dan is de kans groot dat de kosten wel worden vergoed vanuit de afgesloten dekking, onder de voorwaarde dat de reiziger een doktersverklaring kan overleggen.
Er bestaan echter ook polissen die deze beperkte dekking niet kennen, maar gebaseerd zijn op situaties die - buiten de wil en verantwoordelijkheid van de verzekerde om - reden geven tot annulering. Het coronavirus kan hierop een verzekerde situatie zijn, afhankelijk van de gekozen polis, dekking, clausules en polisvoorwaarden. Dit wordt dus (voor- of achteraf) per geval beoordeeld.
Let op dat er ook polissen zijn die standaard een uitsluiting geven op ‘bekende risico’s’. Die polissen bieden door deze clausule dus helemaal geen dekking voor het coronavirus (medische en reguliere schade). Daarnaast is het reizen naar gebieden met reiscode oranje (alleen noodzakelijke reizen) en rood (geen reizen) aan veel criteria onderhevig en loopt de reiziger kans onverzekerd te zijn. Neem ook hiervoor dus contact op met uw client consultant of stuur een e-mail naar [email protected].
Evacuatie
Evacuatie in geval van het coronavirus is niet gedekt.
Repatriëring
Repatriëring is doorgaans een gedekt evenement, onder de voorwaarde dat de reiziger ziek is of hem/ haar een ongeval is overkomen en de zorg lokaal niet of onvoldoende voorhanden is. Afhankelijk van uw polisvoorwaarden vindt - waar mogelijk - repatriëring plaats naar de dichtstbijzijnde, meer kwalitatieve locatie of naar het thuisland. Alle overige vormen van repatriëring zijn niet gedekt.
Quarantaine
Extra reis-, verblijf- en telefoonkosten vallen bij reisverzekeraars doorgaans niet onder de dekking. Als het wel onder de dekking valt, dan zijn de kosten gemaximeerd en afhankelijk van de polisvoorwaarden die van toepassing zijn. Het is hierbij dus cruciaal dat u uw huidige polis en polisvoorwaarden goed controleert.