Netherlands

Financieel welzijn onderbelicht onderdeel van welzijnsprogramma’s werkgevers

 


Om het welzijn van medewerkers te verhogen, investeren veel werkgevers in welzijnsstrategieën. 84% van de werkgevers vindt het welzijn van de medewerkers veel belangrijker geworden in vergelijking met twee jaar eerder (2020). Dat blijkt uit Aon’s Global Wellbeing Report 2022. 81% onderneemt welzijnsinitiatieven en bij 57% is het onderdeel van de strategie. Welzijnsstrategieën omvatten meestal fysieke, emotionele, sociale en carrière-elementen. Financieel welzijn is echter een onderwerp dat vaak onderbelicht blijft, terwijl dit voor een groot deel het algehele welzijn van medewerkers bepaalt. Hoe zit dat precies en wat kunt u als werkgever doen om het financiële welzijn van uw medewerkers te verbeteren?

Wat is financieel welzijn precies?
Financieel welzijn kan voor iedereen iets anders zijn, afhankelijk van hun levensfase en financiële situatie. Uiteraard maakt geld in die zin gelukkig dat het mensen meer keuze, vrijheid en autonomie geeft. Maar financieel welzijn gaat minder over de daadwerkelijke hoeveelheid geld die iemand heeft, en meer over de controle over de eigen financiële situatie. Wanneer mensen het gevoel hebben dat deze controle ontbreekt, kan dit zorgen voor (meer) stress en angst.

Waarom is aandacht voor dit onderwerp belangrijk?
Uit de 2024 Wellbeing Diagnostic Survey Nederland komt naar voren dat 4 op de 10 Nederlandse medewerkers aangeven dat financiële problemen hun algehele welzijn in het afgelopen jaar hebben beïnvloed. Financiële problemen kunnen leiden tot stress en angst, wat weer kan bijdragen aan andere gezondheidsproblemen zoals depressie. Financiële problemen kunnen ook een ernstige belemmering vormen voor het herstel van veelvoorkomende geestelijke gezondheidsproblemen, zoals depressie en angststoornissen. En door het stigma rond schulden vinden sommigen het moeilijk om hulp te vragen en kunnen ze zich enorm geïsoleerd voelen. Behalve dat dit erg vervelend is voor de medewerker, kan dit voor u als werkgever veel problemen en kosten opleveren.

Financieel welzijn onderbelicht
Toch laat de survey zien dat financieel welzijn de grootste kloof tussen medewerkers en werkgevers vormt; 47% van de medewerkers vindt financieel welzijn een prioriteit, terwijl slechts 14% van de werkgevers het als prio ziet. Jacqueline Rosbergen, Projectmanager Happy Wealthy en Senior Klantcoördinator bij Aon Wealth
Nederland: “Deze kloof biedt organisaties een kans om zich te onderscheiden door het financieel welzijn van hun medewerkers centraal te stellen en hier gerichte programma’s voor aan te bieden.

Welke invloed heeft financieel welzijn op de werkplek?
Het bevorderen van financieel welzijn is niet alleen goed voor uw medewerkers, maar ook goed voor uw organisatie. De totale economische impact van financiële stress op de Nederlandse arbeidsmarkt is moeilijk exact te kwalificeren. Schattingen wijzen op miljarden euro’s aan verloren productiviteit en extra kosten voor werkgevers. In zijn algemeenheid levert stress een verlies van 30% van het werkvermogen op (bron: Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving 2022).

Maak het bespreekbaar
Wanneer u geldzaken bespreekbaar maakt, kan dit positieve effecten hebben op de werkvloer en het financiële welzijn van medewerkers. U kunt dit bijvoorbeeld doen door gestructureerde programma’s aan te bieden, zoals workshops of events, waar medewerkers in een groepssetting kunnen leren en zich kwetsbaar kunnen opstellen. Daarnaast kunt u voorlichting geven over financiële basisgewoonten of hulpmiddelen aanbieden, zoals financiële calculators. Wanneer uw medewerkers zien dat collega’s met dezelfde vragen zitten, groeit het onderlinge begrip, kunnen zij elkaar helpen, voelen zij zich gesteund en verminderen de gevoelens van angst en stress.

Jacqueline Rosbergen: “Door te investeren in het welzijn van medewerkers, kunnen werkgevers niet alleen bijdragen aan hun algehele welzijn en tevredenheid, maar ook de productiviteit en betrokkenheid van hun medewerkers verbeteren. Het is daarom belangrijk dat financieel welzijn ook deel uitmaakt van hun welzijnsstrategieën”.

Zijn uw medewerkers Happy Wealthy?
Wij helpen u graag het financiële welzijn van uw medewerkers te vergroten met innovatieve oplossingen. Zo geeft u uw medewerkers met de Financiële Reflector inzicht in hun financiële zekerheid en vrijheid en krijgen zij individuele tooling en begeleiding. Het Happy Wealthy-platform maakt u medewerkers bewust van hun financiële keuzes. Met gamification en storytelling krijgen zij inzicht in pensioen, geld & gedrag, duurzaamheid en beleggen. Happy Wealthy ondersteunt bij het realiseren van dromen en het vergroten van de financiële controle.