Eenvoudig en doeltreffend investeren in mentaal welzijn
Veel werkgevers hebben te maken met een onnodig hoog ziekteverzuim. Dat is in de huidige, steeds krappere arbeidsmarkt een groot probleem dat het bedrijfsresultaat negatief beïnvloedt. Gemiddeld is meer dan 20% van de verzuimdagen te wijten aan ‘mentaal verzuim’. In sectoren als de zakelijke dienstverlening, overheid, onderwijs en zorg wordt zelfs 40% van het verzuim veroorzaakt door mentale klachten.
Mentale problemen vaak oorzaak van verzuim, behandeling niet snel beschikbaar
Deze situatie valt ongelukkig genoeg samen met een zorgstelsel dat ernstig onder druk staat, juist waar het de toegang tot Geestelijke Gezondheids Zorg (GGZ) betreft. Medewerkers met mentale klachten gaan naar de huisarts en komen op een wachtlijst van wel 6 tot 9 maanden voordat ze een behandelaar kunnen spreken. In die tijd is de medewerker niet (volledig) inzetbaar, en het uitblijven van passende zorg verergert de klachten vaak.
Werkgever voelt zich machteloos in het omgaan met mentaal verzuim
Veel werkgevers vinden omgaan met mentale problemen van medewerkers lastig. Medewerkers voelen vaak een drempel om over deze problemen te praten met hun leidinggevende. Slaap-, geld-, relatie- of verslavingsproblemen zijn zelden onderwerpen die medewerkers graag delen. Toch is het wél van groot belang tijdig in te grijpen, om ergere problemen en langdurige uitval te voorkomen.
Werkgevers die wél in gesprek zijn met hun medewerkers over mentale problemen, lopen tegen de beperkte toegang tot de GGZ aan. Daardoor kunnen medewerkers niet snel passende zorg krijgen. Terwijl ook werkgevers meebetalen aan de Zorgverzekeringswet, zien ze hier weinig ‘return on investment’.
Medewerkers direct en anoniem toegang geven tot passende zorg
Het is duidelijk: werkgevers hebben het lastig om effectief om te gaan met mentale problemen van medewerkers. Vaak wordt al jaren gewerkt aan duurzame inzetbaarheidsbeleid, is er een providerboog ingericht en is er natuurlijk de bedrijfsarts. Veel werkgevers zien echter nog geen snel en concreet resultaat. Voor die werkgevers is counseling een oplossing.
Counseling of een Employee Assistance Programma (EAP) is eenvoudig: medewerkers krijgen 24/7 toegang tot counseling. Welk probleem ze ook hebben, mentaal, sociaal, financieel, de counselor helpt ze op weg of verwijst door naar de best passende zorg. Directe toegang buiten de werkgever om verlaagt de drempel om over gevoelige onderwerpen te praten. De werkgever krijgt AVG-proof inzicht in wat zijn medewerkers voor problemen ervaren. Met enkele sessies counseling wordt de medewerker vaak weer op weg geholpen en wordt erger voorkomen. Meer dan 64% van de medewerkers geeft aan anders géén hulp gezocht te hebben, en waardeert daarbij de geboden oplossing en voelt zich beter geholpen. De medewerker krijgt bovendien een app waarmee actief digitaal gewerkt kan worden aan een betere mentale weerbaarheid. De investering in een EAP is voor de werkgever laag (een kerstpakket is duurder) en de opbrengst hoog.
Wilt u werk maken van mentaal welzijn?
Om nog beter te begrijpen wat u als werkgever kunt betekenen en bijdragen aan het welzijn van uw medewerkers organiseren we demosessies. Deze bieden we zowel in het Engels als Nederlands aan.
Aanmelden