Netherlands

Passen uw arbeidsvoorwaarden bij vijf verschillende generaties op de werkvloer?

 

Onze arbeidsmarkt bestaat op dit moment uit maar liefst vijf verschillende generaties. Vijf generaties met ieder hun eigen wensen en behoeften. Zo kan een 60-jarige medewerker meer behoefte hebben aan inkomenszekerheid, zoals pensioen, terwijl zijn 40-jarige collega juist zoekt naar keuzevrijheid en een goede balans tussen werk en privé. Een nieuwe, jonge medewerkers kijkt misschien meer naar variabele beloning, immateriële beloning en waardering. Als (potentiële) werkgever kunt u daarop anticiperen met uw arbeidsvoorwaarden.

Flexibele arbeidsvoorwaarden
Vergrijzing en individualisering zorgen ervoor dat veel werkgevers worstelen met het aantrekken van aanstormend talent en het behouden van waardevolle medewerkers. Om aantrekkelijk te zijn en te blijven, bieden zij hun mensen flexibele arbeidsvoorwaarden, ook omdat medewerkers daar zelf om vragen. Maatwerk is daarom tegenwoordig een absolute must.

Breed scala aan keuzemogelijkheden
Arbeidsvoorwaarden met een breed scala aan keuzemogelijkheden voor medewerkers noemen we ‘flexibele employee benefits’. Daarbij kan het gaan om pensioen, zorg en arbeidsongeschiktheid, maar ook om opleidingsmogelijkheden, gezondheidsinitiatieven, uitruil van vakantiedagen of het wel of niet benutten van een sportvergoeding. Het idee is: u faciliteert en uw medewerkers kiezen de arbeidsvoorwaarden die het beste bij hun persoonlijke situatie passen. Dit kan volgens het cafetariamodel waarbij arbeidsvoorwaarden tegen elkaar uitgeruild worden. Of volgens het budgetmodel: arbeidsvoorwaarden verkopen om daarvoor in de plaats andere arbeidsvoorwaarden aan te kopen. Een combinatie van deze twee manieren is ook mogelijk.

Medewerkers actief betrekken
Maar welke communicatie is ervoor nodig om flexibele arbeidsvoorwaarden succesvol te implementeren? Allereerst is het belangrijk dat u medewerkers actief betrekt bij de keuzes die u maakt. Zo stelt u hen in staat deze arbeidsvoorwaarden optimaal in te vullen, passend bij hun actuele, persoonlijke situatie en levensfase.

Communicatie over flexibele arbeidsvoorwaarden
Heldere communicatie over uw (flexibele) arbeidsvoorwaarden draagt bij aan uw werkgeversmerk en het beeld dat (potentiële) medewerkers van uw organisatie hebben. Bovendien kan dit een positief effect hebben op de tevredenheid en inzetbaarheid van medewerkers. Uit Aon’s 2024 Global Benefits Trends Study blijkt dat slechts 18% van de werkgevers aangeeft dat de medewerkers de arbeidsvoorwaarden goed in beeld hebben:

  • Weten zij wat u voor hen geregeld heeft?
  • Zijn zij hierover goed geïnformeerd en is alle informatie goed vindbaar?
  • Kennen zij de verschillende keuzemogelijkheden?
  • Begrijpen zij de impact op hun persoonlijke situatie?

Uiteraard is het van belang dat uw (flexibele) arbeidsvoorwaarden aansluiten op uw HR-strategie en aangesloten initiatieven. Een goede communicatie hierover helpt u datgene te bereiken en uit te stralen wat u als organisatie voor ogen hebt. Denk daarbij aan ambities als:

  • Een vernieuwd skills-gedreven recruitmentbeleid
  • De naleving van de Europese richtlijn voor Gender Pay Gap
  • Verbeteren van de financiële gezondheid van medewerkers
  • Het verbeteren en verhogen van de getoetste NPS-scores van de medewerker en het rapporteren daarvan

Meer weten? Meld u aan voor onze HR Kennis- en inspiratiesessie.
Het wordt steeds belangrijker om (potentiële) medewerkers duidelijk te maken wat u als werkgever te bieden heeft. Om aantrekkelijk te zijn voor talentvolle (jonge) medewerkers, maar ook om medewerkers te behouden en ze inzetbaar te houden met plezier en energie op het werk. Tijdens deze interactieve sessie op dinsdag 1 oktober krijgt u inzichten over hoe kun je inspelen op de behoeftes van de verschillende generaties of populatiegroepen binnen je medewerkersbestand en welke uitdagingen je tegenkomt?

Meer informatie en aanmelden