Werkstress en verzuim of met energie aan het werk?
Werkstress is een uitdagend onderwerp, want er kleven nogal wat vooroordelen aan. Bijvoorbeeld dat werkstress de belangrijkste reden is voor verzuim. Jan van Beek, Consultant Verzuim & Duurzame Inzetbaarheid bij Aon, deelt zijn visie over dit onderwerp: “Dat werkstress kan leiden tot verzuim, daar twijfel ik niet aan. Maar tegelijkertijd weten we ook dat verzuim vaak wordt veroorzaakt door meerdere oorzaken. Stress op het werk is in veel gevallen niet de hoofdreden van verzuim, maar wel de druppel die de emmer doet overlopen.”
Als verzuim wordt veroorzaakt door meerdere oorzaken, welke rol kunt u als werkgever dan pakken om dit te voorkomen? En hoe kunt u voorkomen dat werkstress zo oploopt dat medewerkers uitvallen? De visie op verzuim van Aon is dat vitale en gezonde medewerkers bijdragen aan de veerkracht en het succes van hun organisatie. Maar hoe kunnen werkgevers hun medewerker het beste helpen om die vitaliteit en gezondheid te krijgen en vast te houden?
Jan: “Het belangrijkste is het voeren van een goed gesprek en het inzicht dat daaruit voortkomt. Ga met uw medewerkers in gesprek over hoe zij naar hun werk kijken. Hoe beoordelen medewerkers hun werkwijze? Hoe vaardig zijn zij? Ervaren ze voldoende vrijheid en hebben ze een goede band met de andere collega’s? De antwoorden op deze vragen geven inzicht in wat iemand qua werk aankan. Door hierover het gesprek aan te gaan, voorkomt u dat een medewerker op z’n tenen loopt, of te veel energie vraagt, met als risico mogelijke uitval.
Is deze aanpak nieuw? En is het voldoende?
Jan: “Nee deze aanpak is niet nieuw, maar hoeveel werkgevers voeren deze gesprekken met hun medewerkers? Daar valt nog steeds veel te winnen. Verder is het erg belangrijk dat de aandacht voor de medewerker oprecht is, net als de wil om te helpen in hun ontwikkeling. Veel werkgevers vinden het lastig om deze onderwerpen aan te snijden.”
Wat is volgens jou de oplossing?
Jan: “Op basis van veel gesprekken met werkgevers zou ik adviseren om het eens over een andere boeg te gooien. Kondig als werkgever aan dat je met iedere medewerker in gesprek wil gaan over waar hij/zij staat en naar toe wil. Ga daarbij dieper in op de passie, de missie, de roeping en het beroep van de medewerker.
De volgende vier vragen vormen een goede basis voor het gesprek:
- Doe je waar je blij van wordt?
- Doe je waar je goed in bent?
- Draagt het bij aan een betere wereld (omgeving)?
- Word je ervoor betaald?
Als ze deze vragen met “ja” kunnen beantwoorden, doen ze waar ze in geloven! Deze elementen vormen samen de reden waarom iemand ‘s ochtends uit bed komt en aan het werk gaat. Dat levert energie op, energie die je weer kwijt kunt raken. Bijvoorbeeld wanneer stressvolle situaties ontstaan (want die zijn er altijd). Ik ben ervan overtuigd dat deze aanpak de basis is voor de gezonde en vitale medewerker. Door dit onderwerp bespreekbaar te maken, helpt u de medewerker inzicht te verkrijgen en te beseffen dat inzetbaarheid voor het grootste deel bij henzelf ligt.”
Is het dan zo simpel?
Jan: “Nee, want tegelijkertijd heb je hiermee ook meteen de uitdaging te pakken. Want hoe eerlijk is een medewerker naar zichzelf? In veel van de adviezen die wij geven bij onze verzuimbegeleiding hebben wij het hierover. We stellen vragen over het eigen gedrag en waartoe dat gedrag gaat leiden. Als je zelf wilt voorkomen dat bijvoorbeeld stress je de baas wordt, moet je eerlijk zijn naar jezelf en op zoek gaan naar inzicht in je gedrag. Maar met alleen inzicht ben je er nog niet, je moet ook willen veranderen. Is het niet voor jezelf, dan misschien wel voor je omgeving.
Mijn advies aan werkgevers is dan ook om het gewoon eens uit te proberen. Stel deze vragen en wees kritisch. Lastig? Met Aon Verzuimadvies helpen we medewerkers in deze zoektocht naar het antwoord op de vraag: ‘Wat is de echte reden waardoor het niet meer gaat? En wat heb je nodig om dit te veranderen?’
Heb je nog tips voor mensen die stress ervaren?
Jan: “Ik heb een aantal mensen in mijn omgeving gevraagd naar hun ervaringen met stress. Ik heb hier veel mooie inzichten opgedaan, waarvan ik er graag een aantal deel;
- Blijf bewegen, je stress wordt minder als je in beweging komt. Iedereen op zijn eigen niveau.
- Blijf praten, zoek daarbij mensen die je vertrouwt en die luisteren. Oplossen hoeft vaak niet meteen, een luisterend oor is voldoende.
- Zeg ook eens nee tegen je baas. Genoeg werk is genoeg. Meer betekent dat de kwaliteit minder wordt.
- Let op jezelf, eet goed, slaap goed en verzorg je zelf goed.
- Zet je telefoon en computer wat vaker uit.
- Vermijd mensen die negativiteit uitstralen, het trekt je leeg.
- Doe 10 minuten op een dag helemaal niks, maak je hoofd leeg en komt tot rust.
- Besef dat het best een keer minder mag en de wereld niet direct vergaat.
- Focus op je doel.
- Blijf rustig ademen.
- Er is meer dan werk.
- Vraag hulp als het niet gaat.
Lees meer over dit onderwerp en hoe u het doel van uw organisatie met de waarden en ambities van uw medewerkers verbind in het artikel: Bied betekenisvol werk en wordt een aantrekkelijke werkgever