Veranderingen in de transitievergoeding voor oudere of zieke werknemers
Zieke werknemers mogen na 104 weken ziekte worden ontslagen. Wordt deze werknemer ontslagen, dan heeft hij recht op een transitievergoeding. In 2015 werd de Wet Werk en Zekerheid ingevoerd. Vanaf dat moment hebben werknemers na het einde van hun dienstverband in principe recht op een transitievergoeding. Dit geldt ook als een tijdelijk contract niet verlengd wordt. Voorwaarde is dat de werknemer minstens 2 jaar in dienst was. In dit artikel belichten we twee kanten van de transitievergoeding die relevant zijn voor oudere of zieke werknemers. Op 1 april 2020 verandert deze wetgeving.
Oudere werknemers
Onlangs heeft de Hoge Raad geoordeeld dat een transitievergoeding niet verschuldigt is als de arbeidsovereenkomst eindigt vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Omdat de transitievergoeding enerzijds bedoeld is als compensatie voor ontslag. Anderzijds is de vergoeding bedoeld om de transitie van werknemers naar een andere baan te vergemakkelijken. De werknemer heeft bij het bereiken van de pensioenleeftijd recht op een AOW-uitkering en de noodzaak voor een transitievergoeding komt daardoor te vervallen.
Transitievergoeding bij ontslag vlak voor pensioen
In een andere zaak bepaalde de Hoge Raad onlangs dat een werknemer die vlak voor de pensioendatum wordt ontslagen wel recht heeft op de volledige transitievergoeding. De werkgever mag de werknemer geen lagere transitievergoeding geven omdat hij of zij bijna met pensioen gaat en daardoor de noodzaak van een transitievergoeding minder groot zou zijn. Het maakt daarbij niets uit dat de transitievergoeding hoger is dan het salaris dat de werknemer heeft genoten tussen ontslag en de pensioendatum.
Zieke werknemers
Zieke werknemers mogen na 104 weken ziekte worden ontslagen. Wordt de werknemer ontslagen, dan heeft hij recht op een transitievergoeding. Veel werkgevers vinden dit onredelijk. Zij hebben de werknemer immers al twee jaar lang doorbetaald en hebben meestal kosten gemaakt voor re-integratie of vervanging. Soms wordt een werknemer niet ontslagen maar blijft hij op de loonlijst staan (met een salaris van ⬠0). Een werknemer ontvangt dan wel een WIA-uitkering, maar kan niet in aanmerking komen voor een eventuele WW-uitkering omdat hij nog een dienstverband heeft. Dit werd als onwenselijk gezien.
Nieuwe wetgeving
Vanaf 1 april 2020 treedt nieuwe wetgeving in werking die werkgevers compenseert voor de te betalen transitievergoeding na het ontslag van een langdurig zieke werknemer. De compensatie wordt betaald uit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf). De Awf-premie wordt hierdoor wel hoger.
Werkgevers die vóór 1 april 2020 een zieke werknemer hebben ontslagen en een transitievergoeding hebben betaald (vanaf 1 juli 2015), kunnen deze transitievergoeding terugvorderen. Voorwaarde hierbij is dat:
- de aanvraag voor 1 oktober 2020 is ingediend, en
- de volledige vergoeding in verband met het eindigen of niet voortzetten van de arbeidsovereenkomst voor 1 april 2020 aan de werknemer is verstrekt.
Blijf op de hoogte via aon.nl