Netherlands

Dekkingsgraden pensioenfondsen weer in de lift

 
  • Rendement portefeuille compenseert toegenomen verplichtingen door rentedaling
  • Werk als sociale partners samen met het fonds om bandbreedtes voor de transitie vast te stellen

Rotterdam, 2 september 2024 - De indicatieve* gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in augustus gestegen naar 120%. Goede rendementen in combinatie met een beperkte daling van de rente zorgden voor een stijging van de dekkingsgraad. De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, stabiliseerde in augustus op 118%.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon, wereldwijd dienstverlener op het gebied van risico-, pensioen- en gezondheidsoplossingen, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.

Herstel aandelenmarkten en rentedalingen
De aandelenmarkten zijn begin augustus direct in de uitverkoop gegaan. Tegenvallende bedrijfsresultaten, een scherpe correctie van Amerikaanse technologieaandelen en een toenemende vrees voor een recessie in de VS hebben de meeste aandelenmarkten aanzienlijk lager gezet en leidden tot dalende rente op obligaties. Zo daalde de MSCI Wereld index in enkele dagen met ongeveer 7% en de Japanse Topix-aandelenmarkt op 5 augustus met 12%, de grootste daling op één dag in 37 jaar.

Een belangrijke trigger waren tegenvallende Amerikaanse arbeidsmarktcijfers: het aantal nieuwe banen in de niet-agrarische sectoren nam slechts met 114.000 toe versus een verwachting van 175.000. Het gemiddelde uurloon steeg en het werkloosheidspercentage liep in juli verder op tot 4,3%.

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve (Fed), verklaarde dat het tijd is voor beleidsaanpassingen. Tijdens zijn openingstoespraak op het Jackson Hole Economic Symposium benadrukte hij dat de timing en het tempo van eventuele renteverlagingen afhangen van de binnenkomende economische data.

De Fed hield zijn rente voorlopig onveranderd, maar de Bank of England bracht voor het eerst in vier jaar het rentetarief met 0,25% omlaag. De Japanse centrale bank deed er juist 0,1% bij vanwege oplopende inflatie.

Gedurende de maand wisten de aandelenmarkten zich sterk te herstellen. Aandelen van ontwikkelde markten behaalden 1,8% rendement en wisten de dip meer dan goed te maken, terwijl de aandelen van opkomende markten met 0,7% daalden. De vastrentende portefeuille steeg met 1,0%. Ook de meer risicovolle obligaties daalden begin augustus door oplopende spreads maar behaalden ook positieve rendementen: bedrijfsobligaties (0,3%), high yield (1,6%) en emerging markets hard currency (2,7%). Het totale rendement van de portefeuille was deze maand 1,5%.

Swaprente gedaald, verplichtingen gestegen en vermogen gestegen in augustus
Per saldo daalde in een maand tijd de risicovrije rente over de eerste 40 jaar met gemiddeld 3 basispunten. Door de rentedaling nam de waarde van de verplichtingen toe met ongeveer 0,2%. Door de stijging van het vermogen in augustus met 1,4% steeg de indicatieve* dekkingsgraad per saldo met ongeveer 1,5%.

Bandbreedtes
Nu 1 januari 2025 nadert, worden er steeds meer transitieplannen gepubliceerd. Inmiddels is duidelijk dat De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat er in de transitieplannen bandbreedtes zijn opgenomen voor de kwantitatieve maatstaven, zoals de URM-bedragen en het netto profijt. Als de uitkomsten voor de verschillende deelnemersgroepen binnen de bandbreedtes vallen, kan de transitie doorgang vinden. De meeste transitieplannen die tot op heden gepubliceerd zijn bevatten deze bandbreedtes niet. Dat betekent dat er nog een addendum op het transitieplan geschreven moet worden. DNB schrijft momenteel fondsen aan om sociale partners daarop te wijzen. "Werk als sociale partners samen met het fonds om de bandbreedtes vast te stellen", zegt Frank Driessen, Director Wealth Solutions, Aon Nederland. "Dat is enerzijds het meest praktisch en anderzijds is het handig als er geen licht zit tussen de bandbreedtes van sociale partners en het fonds."

Open eindjes
Aan veel CAO-tafels wordt inmiddels duidelijk hoe de nieuwe wtp-regeling er grosso modo uit komt te zien en of er wordt ingevaren. Contractkeuze, voorrangsregels en compensatie zijn dan ingevuld. Naast deze belangrijke grote beslissingen kunnen er nog punten zijn die wat minder aandacht hebben gekregen, zoals het arbeidsongeschiktheidspensioen en eventuele extra dekkingen voor nabestaandenpensioen, zoals een vrijwillig Anw-hiaatpensioen. Vooral voor werkgevers aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds kunnen hier nog punten liggen waar je als werkgever mogelijk wat extra's of anders wilt doen. "Besteedt ook voldoende aandacht aan deze open eindjes", zegt Driessen. " Het is belangrijk dat het totale pakket compleet is en voor alle deelnemers een goede oplossing biedt."