“Tom is dolgelukkig met zijn eigen sportrolstoel”
Tom (8) is al van jongs af aan een echte sportliefhebber. Hij had altijd wel een bal aan zijn voeten om mee te spelen. Door het Ehlers-Danlos Syndroom werd zijn favoriete sport voetbal moeilijker. Na een clinic van niemand minder dan Diede de Groot vond hij in rolstoeltennis een nieuwe sport, maar daar had hij nog een sportrolstoel voor nodig. Met behulp van Uniek Sporten Hulpmiddelen en een bijdrage vanuit de AON Talent Foundation heeft Tom nu zijn eigen rolstoel om mee te gaan tennissen.
“Zijn eerste stapjes deed hij omdat er een bal aan kwam rollen en hij die een schop wilde geven. Hij ging altijd met een bal aan zijn voeten naar de supermarkt. Hij was helemaal dol op voetballen”, vertelt zijn moeder Noor. Toen door de pijn in zijn benen bleek dat hij het Ehlers-Danlos Syndroom ging het voetballen niet meer. “Toen heeft hij zijn ballen weggestopt en niet meer aangeraakt. Hij was daar heel erg verdrietig van, want in zijn beleving kon hij niet meer sporten.”
Clinic van Diede de Groot
Een clinic met paralympisch rolstoelkampioene Diede de Groot tijdens een fundag bij TV Nieuwe Sloot zorgde dat Tom ook wilde gaan tennissen. “Diede hielp daar met de trainingen en alle kinderen mochten met haar op de foto. Die foto met haar handtekening hangt hier nog steeds op. Dat was voor Tom een prachtige ervaring. Vooral omdat hij zo zag: ook al heb je wat, je kan toch sporten. Toen het voetbal niet meer lukte was rolstoeltennis een mooie andere manier om lekker bezig te kunnen zijn. Hij vond het leuk en wilde daar graag mee verder.”
Uniek Sporten Hulpmiddelen
Via de vereniging kon Tom eerst nog een rolstoel lenen, maar die was voor hem net te groot. Via de gemeente konden ze al budget krijgen voor een nieuwe sportrolstoel, maar dat was niet voldoende. De mogelijkheden van Uniek Sporten Hulpmiddelen bleken daarom perfect om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. Van het totaalbedrag hoefden ze nu nog maar een klein deel zelf te betalen.
“Door Uniek Sporten Hulpmiddelen konden we tegen Tom zeggen dat we die stoel konden bestellen”, vertelt zijn moeder. Dat was voor de jonge rolstoeltennisser toch wel heel goed nieuws na wat tegenslagen. Het feit dat hij niet in de buurt van hun woonplaats Amersfoort kon sporten vond Tom in eerste instantie toch jammer. “En dan heb je ook nog geen goede rolstoel. Dat voelt alsof je wel mag tennissen maar dat je geen racket hebt. Dat we toch een stoel konden uitkiezen maakte hem natuurlijk dolgelukkig. Het uitkiezen van de kleur van de stoel vond hij al geweldig.”
Tom kon logischerwijs niet wachten op de eerste trainingen in zijn nieuwe rolstoel. Hij was dan ook door het dolle heen toen zijn rolstoel deze week werd geleverd. “Een échte tennisrolstoel, speciaal voor mij! Mooier kan het niet worden!", was zijn reactie. Noor ziet het plezier van Tom in het spelletje eraf stralen. “Ze hebben ook een heel leuk groepje bij Nieuwe Sloot. Met andere kinderen kunnen sporten en grapjes maken is ook heel erg belangrijk. Dat geeft je het gevoel dat je mee kan doen.”
Door hun positieve ervaringen zou zij anderen ook adviseren te informeren naar de mogelijkheden bij Hulpmiddelen. “Je hebt net als gewone tennissers je materiaal, daar komt nog een rolstoel bovenop. Dan is het mooi dat er zoiets bestaat waardoor het toch mogelijk wordt. Voor ons was het toch de vraag: moet hij dan stoppen omdat die stoel zo duur is? Op deze manier was het toch mogelijk. Ik zou het daarom zeker aanraden aan anderen. Zeker als ik zie hoe blij Tom en de andere kinderen van het groepje worden van het samen kunnen bewegen.”
AON Talent Foundation
De nieuwe sportrolstoel van Tom wordt voor een groot deel gefinancierd vanuit de AON Talent Foundation. AON is dit fonds in 2012 gestart om jongeren een extra duwtje te geven op het gebied van onderwijs en sport. De jarenlange relatie met Fonds Gehandicaptensport is vanuit die gedachte een logische. “Fonds Gehandicaptensport is een van de partners van het eerste uur”, zegt Marko Wever van AON. “We hebben dat eerst al ingevuld met de ondersteuning van het S(C)ool On Wheels-project. Met het Uniek Sporten Hulpmiddelen-traject hebben we een nieuwe concrete invulling. Zo kunnen we voor jongeren als Tom het verschil maken.”
Impact maken zit in ook het DNA van het bedrijf. Dat kan impact op collega’s zijn, maar vooral ook op de lokale omgeving. Het helpen van jonge sporters aan sporthulpmiddelen past daar precies bij, volgens Marko. “Het zijn mooie verhalen waarmee we hopen dat we inspirerend werken voor andere sporters en ook voor de betrokkenheid bij collega’s: kijk maar naar Tom hoe je door dit soort projecten voor een grote verandering kan zorgen!”