Netherlands

Dekkingsgraad pensioenfondsen blijft in augustus stabiel

 

Herstel pensioenfondsen stagneert

Rotterdam, 3 september 2018 – De gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in augustus stabiel gebleven op 109%. De beleidsdekkingsgraad, die leidend is voor kortingen en indexatie, bleef eveneens stabiel op 109%.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon, wereldwijd marktleider op het gebied van risk, retirement en health, die dagelijks de hoogte van de gemiddelde dekkingsgraad bijhoudt.

Rente gedaald, verplichtingen gestegen
Na een lichte stijging in juli daalde de swaprente in augustus gemiddeld met ongeveer vijf basispunten. De Ultimate Forward Rate (UFR), waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige verplichtingen berekenen, is 2,4%. Door de rentedaling nam de waarde van de verplichtingen per saldo met ongeveer 1% toe.

Vermogen pensioenfondsen licht toegenomen
Per saldo steeg het vermogen van de Nederlandse pensioenfondsen met ongeveer 0,3%. Nederlandse en Duitse staatsobligaties stegen in waarde, in tegenstelling tot de Italiaanse, waar beleggers weinig vertrouwen hebben in de begrotingsplannen van de Italiaanse regering. De aandelen in ontwikkelde markten stegen met ongeveer 1%. De aandelenmarkten leken zich weinig aan te trekken van de problemen in Argentinië, Italië en Turkije. Vooral de Amerikaanse aandelen presteerden goed. Aandelen opkomende markten daarentegen noteerden een verlies van 2%. Onroerend goed en grondstoffen stegen beiden in waarde.

Pensioenakkoord lijkt nog ver weg
De druk voor een nieuw stelsel wordt met het stagnerende herstel alleen maar groter, nu er bij de grotere fondsen toch kortingen dreigen. “Het is daarom zaak dat er schot komt in de besluitvorming omtrent een nieuw stelsel,” stelt Frank Driessen, Chief Executive Officer van Aon Retirement & Investment. Werkgevers en vakbonden geven aan dichtbij een pensioenakkoord te zijn, maar afgelopen week heeft de FNV aangegeven een bevriezing van de AOW-leeftijd te willen. “De bal voor het pensioenakkoord ligt nu bij de sociale partners, maar het kabinet beslist over aanpassing van de AOW-leeftijd.”

“De rente lijkt vooralsnog op hetzelfde niveau te blijven. En wat de aandelen gaan doen is erg onzeker. Het enige wat de fondsen kunnen doen is zich goed voorbereiden op eventuele kortingen en duidelijk communiceren naar de deelnemers. Eventuele kortingen, naast het gemis aan indexatie, komt de beeldvorming over ons pensioenstelsel helaas niet ten goede,” besluit Driessen.

Over Aon
Aon plc (NYSE:AON) is een toonaangevende wereldwijde dienstverlener op het gebied van risk, retirement en health. Aon analyseert de personele risico’s en bedrijfsrisico’s, geeft passend risicoadvies, zorgt voor de (financiële) oplossing en staat klanten bij als een incident de bedrijfscontinuïteit bedreigt. Zo helpen wij klanten succesvol te ondernemen.

Aon heeft in Nederland 15 locaties met 2.600 medewerkers en wereldwijd meer dan 50.000 medewerkers in ruim 120 landen. Ga voor meer informatie naar www.aon.nl.