Netherlands

6 Tips tegen phishingmail

 

1. Let op de boodschap

De meeste phishingmails proberen u ertoe te verleiden om zonder nadenken te reageren. Door bijvoorbeeld een laatste herinnering van een rekening te sturen of een andere boodschap die ervoor zorgt dat u misschien schrikt en niet alert bent. Klik dus niet direct op de link, maar ga naar de website van het bedrijf in kwestie of neem telefonisch contact op. Zo weet u zeker dat de boodschap ook echt klopt.

2. Let op het taalgebruik

Vroeger stonden phishingmails bol van de taalfouten. Cybercriminelen zijn slimmer geworden, maar een deel van deze mails is te herkennen aan opvallend en onprofessioneel taalgebruik of grammaticale fouten.

3. Let op bijlagen

Open nooit een bijlage van een onbekende afzender. Zorg ervoor dat u een antivirusprogramma op alle computers heeft draaien, zodat schadelijke bijlagen gedetecteerd worden.

4. Let ook op bekenden

Ook als u een mail krijgt van een bekende afzender, blijf opletten. Uw contact kan gehackt zijn en zonder het te weten mails vanuit zijn of haar naam sturen. Neem bij twijfel contact op en controleer of de mail legitiem is.

5. Regel processen goed in

Goed opgestelde phishing e-mails zijn nauwelijks van ‘echte’ e-mails te onderscheiden. Daarom is het belangrijk niet meer alleen te vertrouwen op collega’s, zeker daar waar het om financiĆ«le transacties gaat. Zorg dat u waterdichte processen heeft ingeregeld en dat deze ook worden nageleefd.

6. Als u slachtoffer bent

Bent u het slachtoffer van phishing, of heeft u het vermoeden daarvan? Neem dan contact op met de organisatie waar de e-mail zogenaamd van afkomstig was. Een bank kan u bijvoorbeeld helpen met het blokkeren van uw bankrekening als de cybercrimineel daar toegang toe gekregen heeft. Meld de phishingmail ook bij fraudehelpdesk.nl en doe aangifte bij de politie bij schade.