Maak kennis met schadebehandelaar Sandra Muller
Sandra Muller – Claims Handler Marine
“Door onze volmachten hoeven we niet over ieder detail in gesprek met verzekeraars”
Ik ben via een kleine omweg schadebehandelaar geworden. Toen ik bij Aon op een andere functie binnenkwam, heb ik na 4 maanden intern gesolliciteerd en kon ik alsnog als schadebehandelaar aan de slag op de afdeling Transport. En daar heb ik geen spijt van gekregen.
Waarom wilde je zo graag schadebehandelaar worden?
Na mijn master Ondernemingsrecht, dacht ik altijd dat ik advocaat wilde worden. Maar veel vrienden van mij werken in de verzekeringswereld en ik werd enthousiast van de passie waarmee ze over hun werk als schadebehandelaar praatten. Dat trok me heel erg aan en dat ervaar ik nu zelf iedere dag ook. Ik vind het een mooie uitdaging om onze klanten bij een schade zo goed mogelijk te helpen en daarbij ook de belangen van de verzekeraar mee te wegen.
Wat vind je het leukste aspect?
Transport is een heel interessant en veelzijdig vakgebied. Toen ik leerde over Incoterms, vond ik het maar een saai onderwerp. Maar nu ik zie wat het in de praktijk betekent, is het verre van saai. Veel onderwerpen die tijdens mijn universitaire opleiding werden behandeld, komen nu dagelijks aan bod. Op deze wijze komt mijn juridische achtergrond erg goed van pas. In de praktijk gaat het echt leven en zie ik wat het voor de klant betekent. Ik ben erg blij dat ik de keuze voor transport gemaakt heb. Het leukste aan mijn werk is natuurlijk als ik gelijk krijg in een discussie met verzekeraars. Wanneer ik met een schade bij een verzekeraar aanklop, krijg ik natuurlijk ook soms te horen dat deze niet zal worden uitgekeerd. Dan ga ik nog een keer de polis en de rapporten uitpluizen en in gesprek met de verzekerde of de expert. Als je dan toch een resultaat kunt halen voor de klant, is dat heel fijn, zeker als het om een aanzienlijk schadebedrag gaat.
Ben jij lastig voor verzekeraars?
Nee, want ik zie verzekeraars als collega’s, en als gesprekspartners. Als ik niet uit een schade kom, kan ik met een gerust hart met ze in gesprek om te sparren, zonder dat we elkaar proberen af te troeven. Dat kan natuurlijk niet altijd bij claims die gevoelig liggen, maar in de regel kijken we samen hoe we tot de beste oplossing kunnen komen. Als collega’s gun je elkaar ook meer, daar komen alle partijen uiteindelijk verder mee. We hebben elkaar nodig, dus ik vind het heel belangrijk om daar een goede balans in te vinden.
Krijg jij voldoende ruimte om jezelf te ontwikkelen?
Zeker. Ik was vorig jaar in New York, waar Aon een interne cursus (Aon Marine Institute) had georganiseerd voor jonge professionals. Dat ging specifiek over transportrisico’s, dus daar heb ik veel geleerd. Op deze wijze leerde ik op een informele manier mijn Amerikaanse collega’s kennen om zo onze samenwerkingsverbanden te versterken. Ik ben blij dat ik kans krijg om cursussen te volgen die mij nuttig lijken voor mijn werk. Ik heb uiteraard mijn branchediploma Schadebehandelaar Transportverzekeringen gehaald en nu volg ik de leergang Vervoerrecht. Bij deze opleidingen ontmoet ik ook weer experts, verzekeraars en makelaars en zo bouw ik langzaam mijn netwerk op. Ik leer ook veel van mijn ervaren collega’s. Toen ik op deze afdeling begon, was het echt ‘learning on the job’. Toen ik de basis onder de knie had, mocht ik zelf mijn eerste dossier behandelen. Maar als ik vragen heb, kan ik altijd bij mijn collega’s terecht. Ze verwachten dan natuurlijk wel dat ik er zelf eerst ingedoken ben en mijn standpunt goed kan onderbouwen.
Waarom zouden transportbedrijven voor Aon moeten kiezen, vind jij?
Als grootste verzekeringsmakelaar kunnen we heel veel voor onze klanten betekenen. We hebben contacten met alle verzekeraars, ook internationaal. Dus als we over de grens moeten kijken om een risico onder te brengen bij een verzekeraar, dan doen we dat. Of we regelen het via onze contacten met makelaars over de hele wereld, van China tot Londen. Ook bieden wij bepaalde volmachten die kleinere, lokale partijen niet kunnen bieden. Door deze volmachten hoeven we niet over ieder detail in gesprek met verzekeraars. Dat stelt ons in staat om sneller te handelen en schadeclaims makkelijker af te handelen. Maar de belangrijkste reden is misschien wel het feit dat we door onze schaalgrootte ruimte hebben voor specialisatie. Wij hebben op ieder gebied onze specialisten in huis, zoals voor brand, transport/logistiek, marine, maar ook voor de personele risico’s, zoals verzuim en zorg, Mijn collega’s houden van hun vak en willen daar ook de beste in zijn.