Criminelen blijven graag buiten het zicht van politie en justitie. Om anoniem te blijven en illegale praktijken uit te voeren huren zij vaak panden van woningcorporaties. Denk aan de productie van drugs, prostitutie, illegale huisvesting, witwaspraktijken en de opslag van vuurwapens of het verstoppen van crimineel geld. Crimineel pandgebruik heeft grote, negatieve impact op de veiligheid en leefbaarheid van de omwonenden, maar ook voor u als verhuurder.
Denk bijvoorbeeld aan de kans op brand door kortsluiting in een hennepplantage, het gevaar van in een drugslab en de mogelijk geweld, zoals criminele afrekeningen. Als blijkt dat in uw pand illegale activiteiten plaatsvinden, loopt uw organisatie aanzienlijke risico’s, zoals strafrechtelijke vervolging, financiële schade en sancties door bijvoorbeeld de gemeente, de hypotheekverstrekker of de verzekeraar. Het is dus zaak altijd alert te zijn op de signalen van criminele praktijken.
Er zijn allerlei signalen die wijzen op het mogelijk criminele gebruik van een of meer van uw panden. Dit varieert van onregelmatigheden bij de betalingen tot woningen die onbewoond lijken. Maar bijvoorbeeld ook klusgeluiden op vreemde tijdstippen, de geur van hennep of veel verschillende mensen die het pand in- en uitlopen. Zorg dat de beheerders die de panden en complexen controleren op de hoogte zijn van de signalen. Om u daarbij te helpen, heeft versterkingspijler Motus samen met de politie deze poster ontwikkeld waar de 35 belangrijkste signalen op te zien zijn. Herkent u ze allemaal?
Bron: Motus
Bekijk de poster ‘Herken signalen van crimineel pandgebruik’
Panden van woningcorporaties zijn aanzienlijk vaak betrokken bij ondermijnende criminaliteit. Motus ontwikkelde daarom een infographic die praktische tips bevat om crimineel gebruik van uw panden tegen te gaan.
Benut de infographic met tips tegen ondermijning
En wilt u meer weten over belangrijke aandachtspunten en preventiemaatregelen? Lees dan deze brochure die is samengesteld door de politie, gemeenten en RIEC Oost-Nederland, met medewerking van diverse publieke en private partijen, zoals verenigingen van makelaars, woningcorporaties en de Kamer van Koophandel.
Lees de brochure ‘Veilig uw pand verhuren’
Heeft u een vraag over de risico’s voor woningcorporaties rondom crimineel pandgebruik? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier.