Veiligheid: leidraad tijdelijke bedrijfssluiting en/of ‘lockdown’ locaties
Risicopreventie voor tijdelijk gesloten bedrijfspanden vanwege het coronavirus
Lokale overheden zetten regio’s tijdelijk op slot (‘lockdown’) vanwege het coronavirus; veel organisaties gaan daarom over tot tijdelijke bedrijfssluiting of het stilleggen van locaties. Waar moet u op letten als u dit doet? Onze experts op het gebied van veiligheid geven u een leidraad voor een goede risicopreventie voor bedrijfspanden tijdens de ‘lockdown’.
Waar moet u aan denken bij het tijdelijk sluiten / ‘lockdown’ bedrijfslocaties?
De risico's van tijdelijk stilgelegde bedrijfspanden zijn meestal anders dan die van bedrijfspanden die operationeel zijn. Bovendien staan deze bedrijfspanden vaak niet onder dagelijks toezicht van uw collega’s. Daarnaast kunnen tijdelijk stilgelegde bedrijfspanden aantrekkelijk zijn voor jongeren en vandalen. Daarom dienen er voorzorgsmaatregelen te worden genomen om ongeoorloofde toegang te voorkomen tijdens de ‘lockdown’.
Voor de korte termijn zijn de veiligheidsrisico’s waar u rekening mee moet houden: brand (die bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door brandstichting of storing van elektrische apparaten), diefstal, vandalisme en misschien in bepaalde regio’s of periodes het bevriezen van waterinstallaties.
Op basis van schadestatistieken kunnen we vaststellen dat de meeste schade optreedt wanneer een locatie weer wordt opgestart na een periode van stillegging – bijvoorbeeld na afloop van een ‘lockdown’. Denk eraan dat het hier twee verschillende fases betreft, met elk zijn eigen aandachtspunten op het gebied van veiligheid.
Heeft u al een procedure voor het stilleggen van bedrijfsprocessen tijdens de zomer of rond de Kerst? Gebruik deze dan ook voor het stilleggen en opnieuw opstarten van uw faciliteit rond de ‘lockdown’.
Veiligheid: algemene leidraad voor risicobeheersing bij tijdelijke sluiting van locaties
Gebruik deze leidraad als een richtlijn, het is geen regelgevend document. Deze leidraad is opgesteld na meerdere verzoeken om advies te geven over risicobeheersing bij een ‘lockdown’. Indien nodig werken we dit periodiek bij.