Norway
Cybersikkerhet - hvilke trusler bør ansatte vite om?

Cybersikkerhet: Er deres ansatte godt nok rustet?


Et av de store fokusområdene for norske bedrifter i dag er cybersikkerhet. Innføringen av GDPR, og cyberangrepet mot Norsk Hydro har vært gode påminnelser om at vi må ta sikkerhet på alvor.

I disse dager slipper de ulike forsikringsselskapene skadetall for 2018. Ikke overraskende finner vi ransomware høyt oppe over årsaken til cyberskader. Det som er uventet er at kompromittering av forretningsmail nå ser ut til å være en av de vanligste grunnene til at bedrifter opplever angrep.

Veldig forenklet kompromitteres en email ved hjelp av f.eks en phishing mail som inneholder en lenke eller et vedlegg. Når man klikker på lenken eller vedlegget får hackere tilgang til offerets email og videre tilgang til bedriftsinformasjon, mulighet til å sende email og be om utbetalinger etc.

En stor del av cyberangrep som skjer mot både norske og utenlandske bedrifter skyldes målrettede angrep mot ansatte. En fellesnevner er at angrepene krever en aktiv handling fra en ansatt. Med andre ord er mange ansatte uvitende med på å spre et angrep, og dessverre er denne gruppen en av de største sikkerhetstruslene mot sin bedrift.

Vi i Aon har jobbet med cybersikkerhet i mange år og ser et økende fokus på cybersikkerhet blant norske bedrifter.  En god sikkerhetsstrategi må ha et bevisst forhold til de ansattes rolle når det gjelder IT-sikkerhet. Forebyggende arbeid gjennom jevnlig opplæring og testing er alfa og omega, og ved å inkludere sine ansatte i bedriftens sikkerhetsstrategi øker man bevissthet rundt mulige trusler. Dette bidrar til å redusere risikoen for et cyberangrep. 

Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) koordinerer hvert år en nasjonal sikkerhetsmåned. Denne går av stabelen i oktober, og temaet i år er «Ny teknologi og nettvett». Aon er stolt samarbeidspartner av NorSIS, og et av hovedmålene med denne kampanjen er at alle norske virksomheter skal gjennomføre informasjonssikkerhetopplæring av sine ansatte i samarbeid med NorSIS.
For små bedrifter med opp til 20 ansatte er dette gratis. Over dette beregnes pris ut fra antall ansatte.

 

Mer informasjon